Naukowcy potwierdzają, czekolada może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca o prawie 30 proc. Jedzmy ją zatem regularnie, ale w niewielkich ilościach.
Odmawianie sobie słodyczy okazuje się być niesłuszne. Czekolada zwiera bowiem wiele cennych składników, którzy pozytywnie wpływają na zdrowie. Jednak, kupiona w sklepie tabliczka to także źródło cukru i tłuszczu. Zbyt często jej spożywanie, skutkować może nadwagą i cukrzycą.
Umiar jest w tym wypadku najistotniejszy. Możliwe, że z czasem czekolada nie będzie zawierała aż tyle cukru. Pierwsze inicjatywy produkcyjne są już w toku. Dobroczynny wpływ na serce mają polifenolie, które znajduje się w czekoladowych produktach. Są to przeciwutleniające substancje, prowadzące do obniżenia ciśnienie krwi.
Wpływ czekolady widoczny jest krajach, słynących z upraw kakao. W Brazylii, Indonezji oraz na Wybrzeże Kości Słoniowej rzadziej odnotowuje się przypadki zachorowań na choroby serca.