09.09.2011 09:15 0

Poznaj Gdynię od kuchni!

Gdynia to port smaków, w którym spotykają się potrawy z różnych tradycji kulinarnych. Od dziś do 11 września, podczas III Weekendu Kulinarnego, czyli święta gdyńskich restauracji, będzie można przekonać się o tym osobiście.  

Podczas weekendu w określonych porach – „happy hours” – ponad 20 restauracji serwować będzie mini dania w promocyjnej cenie 5 zł. Na talerzach znajdą się przysmaki z Włoch, Grecji, Francji, Chin, Japonii i wielu innych zakątków świata. Na rekordzistów „Rajdu po Gdyńskich Restauracjach”, którzy odwiedzą i skosztują potraw z największej ilości lokali, czekają atrakcyjne nagrody.  

W sobotę i niedzielę aromaty smakowitych dań zwabią również do Centrum Kultury i Rozrywki „Gemini”, gdzie odbywać się będą pokazy live cooking. Najlepsi kucharze zaprezentują dania kuchni włoskiej, francuskiej czy japońskiej. To świetna okazja na podpatrzenie kulinarnych mistrzów i zanotowanie interesujących przepisów. Natomiast wystawcy na „Mini Jarmarku Smaków” oferować będą oryginalne produkty z różnych kontynentów.  

Dodatkowo w sobotę Mistrz Świata w Cukiernictwie Tomasz Deker poprowadzi warsztaty kulinarne, podczas których pokaże, co można zrobić z czekolady. W niedzielę nie zabraknie zabaw kulinarnych dla najmłodszych, organizatorzy zapraszają od godz. 15.00. Na zakończenie Weekendu Kulinarnego, o godz. 17.00, poznamy zwycięzcę Konkursu na Gdyński Przysmak. Szczegóły na stronie kulinarnagdynia.pl.  

Program III Weekendu Kulinarnego:  

piątek (9 września)

  • godz.12.00-22.00 „happy hours” w wybranych restauracjach na Szlaku Kulinarnym  

sobota (10 września)

  • godz. 12.00-22.00 „happy hours” w wybranych restauracjach na Szlaku Kulinarnym

  • godz. 12.00-17.00, Centrum Kultury i Rozrywki „Gemini” (I piętro)pokazy kuchni polskiej i międzynarodowej; Mini Jarmark Smaków z różnych stron świata  

niedziela (11 września)

  • godz.  12.00-22.00 „happy hours” w wybranych restauracjach na Szlaku Kulinarnym

  • godz. 12.00-17.00, Centrum Kultury i Rozrywki „Gemini” (I piętro) pokazy kuchni polskiej i międzynarodowej; Mini Jarmark Smaków z różnych stron świata

  • godz. 15.00-17.00 zabawy kulinarne dla dzieci

  • godz. 17.00 finał konkursów z nagrodami: Rajd po Gdyńskich Restauracjach i Konkurs na Gdyński Przysmak.  

„Happy hours” w restauracjach:

  • SANTORINI  sb  12-14, nd 12-14; 
  • MOON pt 15-17, sb 12-14;
  • BARBADOS  pt 12-14, nd 13-15;
  • HOLLYWOOD DINER pt 17-19, sb 14-16;
  • CALIPSO (HOTEL HOTTON)  pt 16-18:30, sb 15-17:30, nd 15-17:30;
  • DA VINCI  pt 14-16, nd 16-18;
  • PETIT PARIS pt 17-19, sb 17-19, nd 17-19;
  • GOOD MORNING VIETNAM, pt 17-20, sb 17-20, nd 17-20;
  • TOKYO SUSHI  pt 13-15,  nd 13-15; 
  • MONTE pt 18-20, sb 18-20, nd 18-20;
  • TRATTORIA LA FORTUNA sb17-19, nd 12-14;
  • DEL MAR  pt 13-15, sb 13-15;
  • BOHEMA JAZZ CLUB sb 14-16, nd 14-16;
  • CYNAMON  pt 15-17, sb 15-17, nd 15-17;
  • TRIO pt 17-19, sb 16-18, nd 16-18;
  • KAPITAN COOK pt 12-14, sb 12-14, nd 12-14;
  • ZIZI  sb 20-22, nd 20-22;
  • MOSHI MOSHI SUSHI pt 16-18, sb 14-16, nd16-18;
  • COCO pt 12-14, sb 12-14, nd 12-14;
  • LA LUNA Sb 16-18, nd 12-14;
  • TAJ MAHAL pt 14-16;
  • LA VITA pt 12-14, sb 12-14, nd 18-20;
  • W OGRODACH pt 17-19;
  • F.MINGA sb 18-20 nd 18-20.  

Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...