25.11.2020 12:54 0 mat. partn. Materiał partnera

Na jakich patelniach najlepiej smażyć naleśniki?

mat. partn.

Kto nie kocha naleśników? To oczywiście było pytanie retoryczne. Niemniej smażenie ich w perfekcyjny sposób wymagać będzie posiadania właściwej patelni. Dziś przyjrzymy się temu, jakie modele sprawdzą się w takich okolicznościach najlepiej.

Uważa się, że perfekcyjna patelnia do naleśników musi być płaska i gładka, aby danie to mogło być przygotowane równomiernie i z możliwością uzyskania efektu chrupkości. Poza tym warto zwracać uwagę na ściany zewnętrzne naczynia. Im niższe (oczywiście do pewnego stopnia), tym lepiej, ponieważ wtedy bez problemu będziemy mogli wsadzić pod naleśnik szpatułkę w celu jego przewrócenia do góry nogami. Dodatkowo warto mieć na uwadze wykorzystywany w produkcji patelni materiał.

mat. partn.

Patelnia granitowa do naleśników. Źródło: prymusagd.pl

Patelnia teflonowa

Teflon jest o tyle specyficznym surowcem, że można na nim smażyć nawet na niewielkim tłuszczu lub przy jego całkowitym wyeliminowaniu. W momencie wybrania modelu z funkcją zapobiegania przywieraniu optymalnie jest wybrać powłokę niezawierającą kadm, czy ołów. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że wytrzymałość patelni teflonowej jest wprost proporcjonalna do stanu warstwy nieprzywierającej. Właściwa pielęgnacja pozwoli nam na wieloletnie utrzymanie sprzętu w odpowiednim stanie.

Patelnia żeliwna

Patelnia żeliwna nie przekonuje wiele osób z powodu konieczności sezonowa na początku użytkowania. Jednak z czasem zaczyna się na niej tworzyć naturalna nieprzywierająca warstwa, pozwalająca na proste wysuwanie naleśników z jej powierzchni. Naczynie z żeliwa jest dość proste w pielęgnacji i nie należy jej bagatelizować, gdyż nawet małe zabrudzenia poddane wysokiej temperaturze mogą wywołać niepożądany efekt utleniania. Umyta patelnia powinna być niezwłoczne przetarta ręcznikiem kuchennym i pozostawiona na jakiś czas z dodatkiem oleju roślinnego, aby zachować swoje właściwości.

Patelnia elektryczna

Jest to zdecydowanie najprostszy w obsłudze model z charakterystyczną nieprzywierającą powierzchnią. Na rynku znaleźć można zarówno te z dużymi, jak i małymi powierzchniami. Patelnia elektryczna ma też funkcję utrzymywania temperatury w określonych przez użytkownika „widełkach”, co jest niezwykle przydatne, chociażby w trakcie przygotowywania czerwonego mięsa.

Podsumowanie

Patelni dostosowanych do odpowiedniego smażenia naleśników jest zatem wiele, a każdy wybór będzie charakteryzował się oddzielnym zestawem zalet. Nie należy jedynie poprzestawać na zakupie, ale też pielęgnowaniu naczynia w przyszłości, aby przynajmniej przez kilka lat patelnia nie traciła swojej jakości.


Czytaj również:

Komentarze

W trakcie ciszy wyborczej dodawanie i przeglądanie komentarzy jest zablokowane.