Od 24 do 26 czerwca szykuje się prawdziwa uczta dla gdyńskich smakoszy, a także gości przybywających do naszego miasta. Szlachetne wina, miód pitny, nalewki, a także różnego rodzaju sery zadowolą nawet najbardziej wyrafinowane gusta kulinarne. Na Skwerze Kościuszki (na wysokości ORP „Błyskawica”) w godz. 10.00-20.00 odbywać się będzie II Kiermasz „Wina i Sery”.
Na kiermaszu pojawią się wina francuskie, hiszpańskie, portugalskie, włoskie, gruzińskie, bułgarskie, węgierskie, polskie, a także z Ameryki Północnej i Południowej, Afryki i Australii. Skosztować i zakupić będzie można różnych gatunków sera: żółtego, białego i tego arystokratycznego – długo dojrzewającego. To klasyczny zestaw kuchni śródziemnomorskiej i całej południowej Europy. Na smakoszy czekać również będą inne przysmaki: pasztety, szynki i wędliny. W sumie zaprezentuje się 30 wystawców.
Kiermaszowi towarzyszyć będzie ciekawy program. Każdy dzień poświęcony jest innemu krajowi. Piątek należy do Portugalii, sobota do Francji, a niedziela to dzień polski. Organizatorzy zapraszają na: pokazy i degustacje, spotkania ze znanymi smakoszami, kucharzami, serownikami, konkursy dla publiczności oraz wiele niespodzianek. Codziennie o godz. 18.30 losowanie atrakcyjnych nagród dla konkursowiczów. Wstęp wolny. Szczegóły programu poniżej.
Dzień Portugalii - 24 czerwiec 2011
- 10:00 - Otwarcie kiermaszu – omówienie programu
- 14:00 - Podroż po winnicach Portugalii - Manuel Maiorel
- 14:30 - Kuchnia ekologiczna i zdrowie - Jola Słoma i Mirosław Trymbulak
- 15:00 - Sery Europy południowej - Edyta Nasfeter – Rużyła „Edith”
- 15:30 - Zdrowe dania z sera - Jola Słoma i Mirosław Trymbulak
- 16:00 - Koncert muzyki portugalskiej i brazylijskiej - Alicja Bator Trio
- 17:00 - Winnice Portugalii „od kuchni’ – Manuel Maiorel
- 17:30 - Koncert muzyki portugalskiej i brazylijskiej – Alicja Bator Trio
- 18:00 - Live cooking show po portugalsku – Jose Costa szef kuchni restauracji „Portucale” w Warszawie
- 18:30 - Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
- 20:00 - Zakończenie Kiermaszu
Dzień Francuski - 25 czerwiec 2011
- 10:00 - Otwarcie Kiermaszu- omówienie programu
- 12:00 - Podróż po winnicach z Południa Francji - Marc Petit „Winiarnia Cyrano”
- 13:00 - Jak dojrzewają sery francuskie - Witold Misztal „Sklep Cyrano”
- 13:00 - Recital piosenki francuskiej - Alan Manian
- 14:00 - Sztuka serwowania wina - Marc Petit „Winiarnia Cyrano”
- 13:30-16:30 - Wiązanka melodii francuskich - akordeon Czesław Lisowski
- 14:30 Recital piosenki francuskiej - Alan Manian
- 15:00 Wino i zdrowie - prof. dr hab. Michał Woźniak Katedra i Zakład Chemii Medycznej - Gdański Uniwersytet Medyczny
- 15:30 - Recital piosenki francuskiej - Alan Manian
- 16:00-17:00 - Pokaz mody „prêt-à-porter” - Boutique „St. Tropez” Gdynia
- 16:15 - Co ma niedźwiedź do sera? - Witold Misztal „Sklep Cyrano”
- 18:30 - Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
- 20:00 - Zakończenie Kiermaszu
Dzień Polski - 26 czerwiec 2011
- 10:00 - Otwarcie Kiermaszu – omówienie programu
- 12:00 - Wędliny znad Brdy – Maria Spychalska „Specjały znad Brdy”
- 12:30 - Bałkańskie smaki - „Bul – Eco” Poznań
- 13:00 - Biebrzańskie wędliny - Robert Bartolewski „Bartlowizna” nad Biebrzą
- 13:30 - Fenomen serów z Wiżajn - Mariusz Żeliszczak „Macierzanka”
- 13:45 - Polskie likiery – tradycja i współczesność - Rafał Dziliński „Longinus”
- 14:00 - Owcze sery z Mazur - Rusłan Kozynko Ranczo„Frontiera”
- 14:30 - Ser Koryciński, a potop szwedzki – Jerzy Szamreto „Szamreto”
- 15:00 - Polska tradycja miodów pitnych - Waldemar Badeński „Nektar”
- 15:30 - Polskie hity - „Orkiestra Promenadowa”
- 16:00 - Slow food – inny sposób jedzenia – Maciej Dobrzyniecki Polska Akademia Gastronomiczna
- 16:30 - Wiązanka polskich melodii estradowych - „Orkiestra Promenadowa”
- 17:15 - Kaszubskie tradycyjne sery i napitki – Halina Miotk z Paczewa
- 18:30 - Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród
- 20:00 - Zakończenie Kiermaszu.