12.08.2016 15:00 0 Zdzisława

Gotuj z Nadmorski24.pl: Buźki z jabłkami

for Zdzisława

Przedstawiamy przepis na ciastka z jabłkami. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim niezwykle pyszne.


BUŹKI Z JABŁKAMI

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki krupczatki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • cukier puder
  • cynamon   Wykonanie:

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z cukrem, dodać posiekaną zimną margarynę, śmietanę i żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.

Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i każdą połówkę pokroić na ok. 7 grubych plastrów.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 1 cm, okrągłą foremką lub szeroką szklanką wycinać kółka o średnicy 9 cm. Na połówce każdego krążka ułożyć jeden plaster jabłka, posypać cukrem pudrem (ilość cukru pudru zależy od rodzaju jabłek) i przykryć drugą połówką ciasta. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciastka, przełożyć na kratkę i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...