Przedstawiamy przepis na ciastka z jabłkami. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim niezwykle pyszne.
Składniki:
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z cukrem, dodać posiekaną zimną margarynę, śmietanę i żółtka, zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i każdą połówkę pokroić na ok. 7 grubych plastrów.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 1 cm, okrągłą foremką lub szeroką szklanką wycinać kółka o średnicy 9 cm. Na połówce każdego krążka ułożyć jeden plaster jabłka, posypać cukrem pudrem (ilość cukru pudru zależy od rodzaju jabłek) i przykryć drugą połówką ciasta. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciastka, przełożyć na kratkę i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!