15.04.2016 14:02 0 Redakcja / mat. prasowe
W Helu odbyła się III Regionalna Bitwa Kulinarna. Swoje kulinarne umiejętności zaprezentowali członkowie oddziałów ZKP ze Strzelna, Żukowa i Jastarni. Na najwyższym podium stanęli Jastarnicy i to oni będą gospodarzami przyszłorocznej imprezy.
Podczas tegorocznej edycji zmagań, zadaniem uczestników było przygotowanie trzech potraw, dokładnie według podanego przepisu.
Każda z trzech trzyosobowych drużyn musiała przygotować w 99 minut: kaszubską zupę rybną po helsku, śledzia z pulkami oraz drożdżówkę. Wszyscy uczestnicy otrzymali produkty niezbędne do przygotowania i udekorowania potraw.
Jury, w którego skład weszli zdobywcy ubiegłorocznego tytułu Arcymistrza - członkowie Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego Hel, oceniało smak, zgodność przygotowania potrawy z podanym przepisem oraz estetykę podania. Najlepsza drużyna uzyskała tytuł Arcymistrza Kulinarnego ZKP.
Warto wspomnieć, że Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie jest również inicjatorem realizowanego przez Twoją Telewizją Morską programu kulinarnego „Kaszuby od kuchni”.