23.04.2011 10:50 0

Z koszyczkiem w ręku

Dziś Wielka Sobota, czas na poświęcenie świątecznych potraw. Jutro zawartość wiklinowego koszyczka trafi na wielkanocny stół.

Obrzęd w Polsce znany jest od końca XIII wieku. Zwyczaj święcenia pokarmów praktykowany jest również w niektórych rejonach Słowacji. Na Kaszubach pojawił się dopiero po drugiej wojnie światowej.

W koszyczku obowiązkowo znaleźć się muszą jajka, symbolizujące nowe życie oraz cukrowy lub czekoladowy baranek jako symbol zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Ponadto święcimy sól kuchenną (ochrona przed zepsuciem), chleb (dobrobyt), wędliny (szczęście), chrzan i pieprz (siła) oraz świąteczne ciasta.

Jutrzejsze śniadanie wielkanocne rozpoczniemy właśnie od święconki. Popularnym zwyczajem jest dzielenie się poświęconym jajkiem, mające podobny charakter jak wigilijne łamania się opłatkiem.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...