22.07.2015 16:00 0
Większość Polaków nie wyobraża sobie codziennej diety bez schabowego, rosołu czy też dobrego burgera. Weganie przekonują jednak, że przejście na dietę roślinną wiąże się z samymi zaletami. To niewątpliwie ważny temat w dobie wielu chorób cywilizacyjnych, hodowli przemysłowej zwierząt, a także mody na zdrowy styl życia, dlatego wczoraj (21 lipca) w Stacji Kultura odbyło się specjalne spotkanie tematyczne.
Do przejścia na dietę wegańską zachęcali działacze ze stowarzyszenia Otwarte Klatki. Robili to informując oraz częstując wegańskimi potrawami. Wszystkie zaserwowane gościom dania zostały przygotowane wyłącznie z produktów roślinnych, to znaczy, że nie zawierały ani mięsa, ani nawet produktów odzwierzęcych, takich jak mleko czy jajka. Goście mogli skosztować wegańskiego sushi, roślinnych kotletów oraz burgerów, a także wyjątkowych ciast. Podczas spotkania odbył się również wykład multimedialny, wyjaśniający aspekty zdrowotne diety roślinnej.
Podczas spotkania prowadzący skupili się głównie na aspekcie zdrowotno-kulinarnym. Niewykluczone jednak, że w przyszłości zostaną zorganizowane wydarzenia poświęcone bardziej aspektom etyczno-moralnym spożywania mięsa i chowu zwierząt.
Ze względu na duże zainteresowanie oraz frekwencję, niewykluczone że stowarzyszenie Wolne Klatki zagości w Stacji Kultura jeszcze nie raz. Kolejne spotkanie z cyklu o zdrowiu odbędzie się najprawdopodobniej w sierpniu.
Stowarzyszenie Otwarte Klatki oprócz promowania diety wegańskiej, propaguje idee etyczno-moralne, pokazuje realia chowu przemysłowego zwierząt, przeprowadza interwencje, a także edukuje, pokazując z czym związane jest jedzenie mięsa.