Mieszkanka Luzina nagrodzona za najlepszą publikację kulinarną promującą lokalne i regionalne potrawy. Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi 2015 został wręczony w minioną niedzielę podczas V Jubileuszowego Festiwalu Rosołu w Gdowie. Organizatorem imprezy była Lokalna grupa Działania "Dolina Raby".
Najlepszą spośród nadesłanych prac okazało się opracowanie „Smak tradycji - dziedzictwo kulinarne Gminy Luzino”, którego koordynatorką jest Maria Krośnicka - dyrektor Biblioteki Publicznej w Luzinie. Książka stanowi wspólne dzieło kilku gospodyń, które zdecydowały się opublikować swoje przepisy. Jak mówią panie, zaczęło się od bloga, a skończyło na książce. Obecnie kulinarna księga, a w niej kilkadziesiąt pomysłów na kaszubskie dania, została doceniona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Nagrodę odebrali Maria Krośnicka, kierownik Gminnej Biblioteki Publicznej w Luzinie oraz wójt gminy Luzino Jarosław Wejer. Impreza odbyła się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego, Marszałka Województwa Małopolskiego Marka Sowy i Starosty Bocheńskiego Ludwika Węgrzyna.
Skład zawodowej części jury „V Festiwalu Rosołu”:
Jerzy Poznański - przewodniczący jury, ekspert kulinarny, współautor książki "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego", prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku
Andrzej Pawlas - ekspert kulinarny, współautor książki "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego", prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku
Patryk Kotarba - szef kuchni restauracji "Słoneczny Zdrój' z Buska Zdroju
Sylwester Lis - szef kuchni kompleksu Bukovina Terma Hotel Spa
Karol Górka - szef kuchni hotelu Tatra w Zakopanem
Jakub Kasiński - właściciel i szef kuchni "DeGusto Catering"
mat. prasowe