24.06.2015 16:04 0

Luzino staje się symbolem tradycyjnych smaków

mat. prasowe

Mieszkanka Luzina nagrodzona za najlepszą publikację kulinarną promującą lokalne i regionalne potrawy. Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi 2015 został wręczony w minioną niedzielę podczas V Jubileuszowego Festiwalu Rosołu w Gdowie. Organizatorem imprezy była Lokalna grupa Działania "Dolina Raby".

Najlepszą spośród nadesłanych prac okazało się opracowanie „Smak tradycji - dziedzictwo kulinarne Gminy Luzino”, którego koordynatorką jest Maria Krośnicka - dyrektor Biblioteki Publicznej w Luzinie. Książka stanowi wspólne dzieło kilku gospodyń, które zdecydowały się opublikować swoje przepisy. Jak mówią panie, zaczęło się od bloga, a skończyło na książce. Obecnie kulinarna księga, a w niej kilkadziesiąt pomysłów na kaszubskie dania, została doceniona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

  • Książka pokazuje dawne przepisy, które gdzieś tam krążą wśród lokalnej społeczności, a często się od siebie trochę różnią. Dlatego obecnie, kiedy jest coraz więcej półproduktów czy gotowych produktów, chcemy zachować dla przyszłych pokoleń te smaki tradycji, które w naszych domach funkcjonują, dodatkowo autorki opisują jeszcze tradycje, które temu towarzyszą, a warto pamiętać o czasach, które już minęły - mówił o książce, jeszcze podczas trwania korekty edytorskiej, wójt gminy Luzino Jarosław Wejer.

Nagrodę odebrali Maria Krośnicka, kierownik Gminnej Biblioteki Publicznej w Luzinie oraz wójt gminy Luzino Jarosław Wejer. Impreza odbyła się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego, Marszałka Województwa Małopolskiego Marka Sowy i Starosty Bocheńskiego Ludwika Węgrzyna.

Skład zawodowej części jury „V Festiwalu Rosołu”:

  • Jerzy Poznański - przewodniczący jury, ekspert kulinarny, współautor książki "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego", prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku

  • Andrzej Pawlas - ekspert kulinarny, współautor książki "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego", prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku

  • Patryk Kotarba - szef kuchni restauracji "Słoneczny Zdrój' z Buska Zdroju

  • Sylwester Lis - szef kuchni kompleksu Bukovina Terma Hotel Spa

  • Karol Górka - szef kuchni hotelu Tatra w Zakopanem

  • Jakub Kasiński - właściciel i szef kuchni "DeGusto Catering"

mat. prasowe


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...