Ciasto z połówkami jabłek? Brzmi smacznie! Zdzisława z Choczewa przygotowała przepis na smaczny ciasto z tymi owocami. Zapraszamy do wypróbowania!
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
Pozostałe składniki:
Wykonanie:
Składniki przygotowujemy wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko, masło oraz serek waniliowy, zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy na dwie równe części. Jedną częścią ciasta oblepiamy dno dużej blaszki (42x25). Jabłka obieramy, kroimy na połówki, drążymy gniazda nasienne. Połówki jabłek układamy na cieście wgłębieniem do dołu. Drugą część ciasta podsypujemy mąką i rozwałkowujemy, przykrywamy jabłka.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Lukier rozsmarowujemy na gorącym upieczonym już cieście i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!