Zapiekany naleśnik z farszem, czyli krokiet jest świetnym dodatkiem do zup, ale można go podać również jako przekąskę. Krokiety można przygotowywać na wiele sposobów, my przedstawiamy przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i z boczkiem!
Składniki na 12-16 naleśników:
- 1 i 3/4 szkl. mąki tortowej
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody gazowanej
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju/oliwy
- szczypta soli
- Składniki na farsz:
- 1/2 kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona lub świeży boczek
- sól, pieprz
- olej
Dodatkowo:
- 1-2 jajka
- bułka tarta
- olej
- Składniki na naleśniki wrzucamy do miski, dokładnie miksujemy, by nie zostały grudki. Smażymy na patelni naleśnikowej z obydwu stron. Zawartość oleju w cieście sprawia, iż nie trzeba już natłuszczać patelni.
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy oczyszczone o pokrojone pieczarki wraz z posiekaną cebulą. Kiedy odparuje z patelni sok, które puściły pieczarki dodajemy pokrojoną paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i jeszcze chwilę podsmażamy.
- Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zawijamy w kopertę. Przed podaniem każdego krokieta obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej i podsmażamy na oleju.
SMACZNEGO!