Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na smakowity sernik na zimno z brzoskwiniami i morelową galaretką. Przygotowanie go jest bardzo proste, a co ważne sernik jest przepyszny.
Składniki:
- 250g serka homogenizowanego naturalnego
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jaja
- 125g masła roślinnego (o temp. pokojowej)
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1/2 zapachu cytrynowego spirytusowego
- 1 garść rodzynek
- 4 brzoskwinie z zalewy (lub inne owoce)
- 1 galaretka morelowa
- 120g okrągłych biszkoptów
Przygotowanie:
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy i zostawiamy na sitku aby obciekły.
Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna dokładnie się rozpuści - studzimy.
- Z dwóch białek i 1/3 szklanki cukru ubijamy sztywną pianę.
- Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, stopniowo dodajemy masło roślinne i serek homogenizowany, następnie wystudzone mleko z żelatyną i zapach cytrynowy. Po otrzymaniu jednolitej masy wsypujemy rodzynki i pianę z białek - mieszamy delikatnie przy pomocy łyżki.
- Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Na biszkopty wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wierzch przystrajamy brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
- Galaretkę rozpuszczamy według wskazań z opakowania, ale w mniejszej ilości wody (my zamiast 500ml użyliśmy 400ml). Po ostudzeniu galaretkę delikatnie wylewamy na wierzch sernika i ponownie wstawiamy do lodówki - na minimum 2h.