04.02.2014 12:42 0 Zdzisława z Choczewa

Gotuj z Nadmorski24.pl: Sernik na zimno

Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na smakowity sernik na zimno z brzoskwiniami i morelową galaretką. Przygotowanie go jest bardzo proste, a co ważne sernik jest przepyszny.

Składniki:

  • 250g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 125g masła roślinnego (o temp. pokojowej)
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 zapachu cytrynowego spirytusowego
  • 1 garść rodzynek
  • 4 brzoskwinie z zalewy (lub inne owoce)
  • 1 galaretka morelowa
  • 120g okrągłych biszkoptów

Przygotowanie:

  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy i zostawiamy na sitku aby obciekły. Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna dokładnie się rozpuści - studzimy.
  • Z dwóch białek i 1/3 szklanki cukru ubijamy sztywną pianę.
  • Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, stopniowo dodajemy masło roślinne i serek homogenizowany, następnie wystudzone mleko z żelatyną i zapach cytrynowy. Po otrzymaniu jednolitej masy wsypujemy rodzynki i pianę z białek - mieszamy delikatnie przy pomocy łyżki.
  • Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Na biszkopty wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wierzch przystrajamy brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
  • Galaretkę rozpuszczamy według wskazań z opakowania, ale w mniejszej ilości wody (my zamiast 500ml użyliśmy 400ml). Po ostudzeniu galaretkę delikatnie wylewamy na wierzch sernika i ponownie wstawiamy do lodówki - na minimum 2h.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...