Równie dobra na kanapki jak i na obiad. Odrobina fantazji i można tworzyć miliony wariacji według własnego smaku i gustu. Pieczeń można podać na obiad z ziemniakami, ryżem, kaszą itd. My proponujemy ją w pierwszej wersji a do tego pikantny sos tzatziki.
Składniki:
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy wszystkie potrzebne nam składniki, czyli kroimy w kostkę ser, siekamy cebulę, paprykę, natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy mięso (oczywiście wedle naszego uznania) i wbijamy jajko oraz wsypujemy kilka łyżek bułki tartej. Opcjonalnie można dodać namoczoną bułeczkę.
Później wyrabiamy mięso i łączymy wszystkie składniki dobrze mieszając. W przepisie dodatków do mięsa jest dużo, dlatego też pieczeń będzie dosyć luźna. Jeżeli zależy wam, aby była ścisła wystarczy dodać mniej sera, papryki i cebuli.
Następnie gotową masę mięsno-paprykową wykładamy do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 minut z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni Celsjusza, a następnie zmieniamy ustawienia piekarnika tak, aby grzał tylko z góry. Tak dopiekamy górną skórkę przez ok. 10-15 minut, w zależności od tego jaki efekt chcemy otrzymać. Ja osobiście wolę bardziej spieczoną.
Więcej przepisów znajdziecie na stronie Domowej Bogini!