22.11.2013 12:08 0 Zdzisława z Choczewa

Gotuj z Nadmorski24.pl: Pierogi z mięsem

Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na domowe pierogi z mięsem. Przepis jest szybki i łatwy w wykonaniu. Zdzisława przekonuje nas, że pierogi smakują tak jak u jej babci - są pyszne i jedyne w swoim rodzaju.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • kawałek masła
  • szczypta soli
  • 2-3 szklanek ciepłej wody

Składniki na farsz: - 1 kg mielonego lub mięsa w kawałku (które można odgotować i przemielić) - 3 duże cebule - pieprz, sól, warzywko lub ziarenka smaku

Przygotowanie:

  • Na stolnicę wysypujemy 1 kg mąki, robimy dołek i doprawiamy szczyptą soli, wbijamy 1 jajko, dodajemy kawałek masła i to wszystko siekamy dużym nożem. Następnie wlewamy ciepłą wodę w ilości od 2 do 3 szklanek (w zależności od suchości mąki).

  • Wyrabiamy ciasto. Stara zasada mówi, że jak ciasto się nie klei do stolnicy tzn. że jest dobrze wyrobione.

  • Zabieramy się za przygotowanie farszu. Kroimy drobno 3 cebule i podsmażamy na oleju. Mieszamy cebulę z mięsem i doprawiamy przyprawami.

  • Rozwałkowujemy ciasto i robimy odcisk ze szklanki. Wkładamy farsz i zalepiamy. Gotujemy w garnku wodę z małą ilością soli i wlewamy trochę oleju, żeby pierogi się nie sklejały. W momencie, gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do niej pierogi i od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką.

  • Gdy pierogi wypłyną należy je wyciągnąć z garnka i ostudzić, a następnie włożyć do woreczka na mrożonki i zamrozić. W każdej chwili można wyciągnąć z lodówki i podgrzać lub odsmażyć na małym ogniu na patelni.

SMACZNEGO!!!

[IMG]3[/IMG]


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...