Długo wyczekiwany przepis na pizzę. Najważniejsze chyba jest ciasto. Jednak trafić w każdy gust nie jest łatwo. Dzięki tym składnikom i wykonaniu ciasto nie jest ani zbyt grube, ani zbyt cienkie.
Składniki na ciasto:
Zaczyn
Drożdże kruszymy, dodajmy resztę składników i mieszamy. Następnie odstawiamy na ok. 30 minut aż drożdże pięknie wyrosną.
Następnie potrzebujemy jeszcze:
Składniki na farsz:
Sos na ciasto:
Wykonanie:
Gdy zaczyn już wyrośnie, zaczynamy wyrabiać ciasto. Drożdże przelewamy do dużej miski, wlewamy olej, szklankę mleka i dodajemy sól oraz około pół kg mąki. Wyrabiamy ciasto w misce ręką. Ciasto musi być dosyć luźne, ale nie może się kleić do rąk. W zależności od potrzeby dodajemy więcej mąki lub dolewamy mleka.
Jeżeli ciasto mamy już gotowe, odstawiamy je znowu na ok. 30 min do wyrośnięcia, a w tym czasie zabieramy się do przygotowania sosu i farszu.
Najpierw sos.
Do miski wlewamy pomidory z puszki i przyprawiamy je solą, pieprzem i ziołami. Żeby zagęścić sos można dodać też łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy je wraz z cebulką pokrojoną w kostkę na patelni. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
Tuńczyka rozdrabniamy, trzemy ser na tarce a oliwki kroimy w plasterki. Dodatki gotowe.
Na blaszkę (taką od piekarnika) rozkładamy papier do pieczenia i wykładamy wyrośnięte ciasto. Oprószamy delikatnie mąką i rozwałkujemy dokładnie. Smarujemy sosem. Następnie kładziemy pieczarki z cebulką, tuńczyka, posypujemy serem i czarnymi oliwkami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok 23 minuty.
Smacznego!!!
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Domowej Bogini.