31.10.2013 13:21 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Pyszna pizza

Długo wyczekiwany przepis na pizzę. Najważniejsze chyba jest ciasto. Jednak trafić w każdy gust nie jest łatwo. Dzięki tym składnikom i wykonaniu ciasto nie jest ani zbyt grube, ani zbyt cienkie.

Składniki na ciasto:

Zaczyn

  • 0,5 kostki drożdży (tj. 50 g)
  • łyżka cukru,
  • 0,5 ciepłego szklanki mleka (drożdże szybciej wyrosną),
  • 3 łyżki mąki,
  • szczypta soli.

Drożdże kruszymy, dodajmy resztę składników i mieszamy. Następnie odstawiamy na ok. 30 minut aż drożdże pięknie wyrosną.

Następnie potrzebujemy jeszcze:

  • ok 800 g mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 300 g żółtego sera,
  • kilkanaście czarnych oliwek

Sos na ciasto:

  • puszka pomidorów,
  • sól, pieprz,
  • oregano i bazylia

Wykonanie:

Gdy zaczyn już wyrośnie, zaczynamy wyrabiać ciasto. Drożdże przelewamy do dużej miski, wlewamy olej, szklankę mleka i dodajemy sól oraz około pół kg mąki. Wyrabiamy ciasto w misce ręką. Ciasto musi być dosyć luźne, ale nie może się kleić do rąk. W zależności od potrzeby dodajemy więcej mąki lub dolewamy mleka.

Jeżeli ciasto mamy już gotowe, odstawiamy je znowu na ok. 30 min do wyrośnięcia, a w tym czasie zabieramy się do przygotowania sosu i farszu.

Najpierw sos.

Do miski wlewamy pomidory z puszki i przyprawiamy je solą, pieprzem i ziołami. Żeby zagęścić sos można dodać też łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy je wraz z cebulką pokrojoną w kostkę na patelni. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.

Tuńczyka rozdrabniamy, trzemy ser na tarce a oliwki kroimy w plasterki. Dodatki gotowe.

Na blaszkę (taką od piekarnika) rozkładamy papier do pieczenia i wykładamy wyrośnięte ciasto. Oprószamy delikatnie mąką i rozwałkujemy dokładnie. Smarujemy sosem. Następnie kładziemy pieczarki z cebulką, tuńczyka, posypujemy serem i czarnymi oliwkami.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok 23 minuty.

Smacznego!!!

Więcej przepisów znajdziecie na blogu Domowej Bogini.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...