30.09.2013 10:42 0

W Nadolu kisili kapustę

Wczoraj odbyło się Kiszenie w Skansenie. Impreza organizowana została w ramach Dni Kultury Powiatu Wejherowskiego.

W niedzielę miał miejsce festyn "Kiszenie w Skansenie". Wszyscy, którzy w tym dniu pojawili się w Nadolu mogli wziąć udział we wspólnym kiszeniu kapusty, pieczeniu chleba na liściach kapusty oraz w biesiadowaniu kończącemu letni sezon turystyczny nad jeziorem Żarnowieckim.

Impreza podobnie jak w roku poprzednim cieszyła się dużym zainteresowaniem. Dopisała również pogoda.

  • Udało się nam trafić w pogodę. Ta impreza pod koniec września jest zawsze obarczona ryzykiem. Dzisiaj widzę, że jest dużo osób. Chętnie siedzą, grzeją się w słońcu, słuchają zespołów regionalnych, chórów, w przerwach uczestniczą w kiszeniu - wyjaśnia Mirosław Kuklik, dyrektor Muzeum Ziemi Puckiej.

Kiszenie kapusty jest synonimem zakończenia sezonu letniego na wsi. Jesień służy gromadzeniu zapasów, które w zimę mają dawać witaminy. Kiszenie kapusty jest w świadomości Nadolan refleksyjnym okresem kończącym lato.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...