11.10.2013 16:03 0 szczypta-smaku

Gotuj z Nadmorski24.pl: Zupa gulaszowa

Jesień może być nie tylko za oknem, ale również w kuchni. Przedstawiamy pomysł na pyszną i sycącą, idealną na chłodne dni, zupę gulaszową. Do tego prosta do przyrządzenia i jeżeli lubicie może być ostra! Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na Zupę gulaszową.

Składniki:

  • 500 g karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 4 duże papryki czerwone
  • 2 duże papryki zielone
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka w korzeniu
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula biała
  • 1 duża cebula czerwona
  • 6 średnich ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
  • szczypta lubczyku ogrodowego
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • kilka listków świeżej bazylii do posypania wierzchu zupy
  • olej lub oliwa do smażenia

Przyrządzenie:

  • Mięsko kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy oraz podsmażamy na złoty kolor.
  • Jak się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę białą i czerwoną.
  • Podsmażamy tak długo, aby cebulka zrobiła się szklista, a następnie odstawiamy.
  • Paprykę czerwoną i zieloną kroimy w kostkę i wrzucamy na garnka na rozgrzany olej.
  • Dusimy chwilę, po czym solimy odrobinę.
  • Zalewamy przegotowaną wodą i gotujemy.
  • Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do zupy.
  • Cukinię obieramy, wydrążamy środek, kroimy w kostkę i również dodajemy do garnka.
  • Gotujemy aż do miękkości papryki, a następnie dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki.
  • Dodajemy nasze podsmażone mięsko z cebulką.
  • Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, zielem angielskim oraz lubczykiem.
  • Jak ziemniaki będą miękkie możemy dodać koncentrat pomidorowy.
  • Przekładamy zupę do miseczek i dekorujemy posiekanymi listkami bazylii.

Więcej kuchennych inspiracji znajdziecie na: http://szczypta-smaku-blog.blogspot.com/


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...