Jesień może być nie tylko za oknem, ale również w kuchni. Przedstawiamy pomysł na pyszną i sycącą, idealną na chłodne dni, zupę gulaszową. Do tego prosta do przyrządzenia i jeżeli lubicie może być ostra! Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na Zupę gulaszową.
Składniki:
- 500 g karkówki lub łopatki wieprzowej
- 4 duże papryki czerwone
- 2 duże papryki zielone
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka w korzeniu
- 1 średnia cukinia
- 1 duża cebula biała
- 1 duża cebula czerwona
- 6 średnich ziemniaków
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
- szczypta lubczyku ogrodowego
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- kilka listków świeżej bazylii do posypania wierzchu zupy
- olej lub oliwa do smażenia
Przyrządzenie:
- Mięsko kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy oraz podsmażamy na złoty kolor.
- Jak się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę białą i czerwoną.
- Podsmażamy tak długo, aby cebulka zrobiła się szklista, a następnie odstawiamy.
- Paprykę czerwoną i zieloną kroimy w kostkę i wrzucamy na garnka na rozgrzany olej.
- Dusimy chwilę, po czym solimy odrobinę.
- Zalewamy przegotowaną wodą i gotujemy.
- Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do zupy.
- Cukinię obieramy, wydrążamy środek, kroimy w kostkę i również dodajemy do garnka.
- Gotujemy aż do miękkości papryki, a następnie dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki.
- Dodajemy nasze podsmażone mięsko z cebulką.
- Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, zielem angielskim oraz lubczykiem.
- Jak ziemniaki będą miękkie możemy dodać koncentrat pomidorowy.
- Przekładamy zupę do miseczek i dekorujemy posiekanymi listkami bazylii.
Więcej kuchennych inspiracji znajdziecie na: http://szczypta-smaku-blog.blogspot.com/