Politycy nie zabijajcie polskich mediów

03.10.2013 13:20 0 Zdzisława z Choczewa

Gotuj z Nadmorski24.pl: Owsiany jabłecznik z kruszonką

Owsiany jabłecznik z kruszonką to alternatywa dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni, zmieniając przy tym zwykły przepis w niezwykłe ciasto. Tym razem proporcje składników, sposób przyrządzenia i zdjęcia przesłała nam Zdzisława z Choczewa.

Składniki:

  • 3-4 garstki płatków owsianych górskich
  • cynamon
  • cukier
  • jabłka - przygotować z nich mus dzień wcześniej, ale równie dobrze można po prostu użyć jabłek pokrojonych w kostkę
  • masło lub margaryna
  • mąka

Przyda się naczynie żaroodporne do pieczenia.

  • Jabłka:

Jabłka można po prostu obrać (lub zostawić skórkę) i pokroić je do naszego deseru, lub przygotować mus i jabłek nie słodzić.

  • Kruszonka:

Do miski wrzucamy mniej więcej 3-4 łyżki stołowe masła lub margaryny - ilość zależy od tego, ile kruszonki chcemy zrobić. Do tego dodajemy 2 łyżki cukru. Następnie dodajemy stopniowo mąkę. Konsystencja powinna umożliwić nam uformowanie jednolitej kuli, a jednocześnie być łatwa w pokruszeniu.

  • Płatki owsiane:

Do małego rondelka wlewamy około 1 szklanki wody i gotujemy. Dodajemy 3-4 małe garstki płatków owsianych. Konsystencja powinna być dosyć gęsta, bo mają one służyć jako spód do jabłecznika. Trzeba uważać, by ich nie przypalić i w razie potrzeby dodać odrobinę wody lub płatków. Przyda się tez szczypta cynamonu. Nie dodajemy cukru (kruszonka to nadrobi). Nie trzeba ich długo gotować, wystarczy chwila by trochę zmiękły.

  • Płatki owsiane wkładamy na dno żaroodpornego naczynia

  • Na wierzch dajemy mus jabłkowy, lub kawałki pokrojonych jabłek. Mus jabłkowy jest w tym przypadku o tyle lepszy, że nie trzeba czekać aż zmięknie i nasz deser jest gotowy szybciej. Pokrojone jabłka mogą być za twarde, więc najpierw wstawić płatki z jabłkami do pieczenia, a kruszonkę dodać dopiero, gdy zmiękną.

  • Bierzemy kruszonkę i kruszymy ją w palcach, posypując jabłka.

  • Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu, gdy nasza kruszonka się zarumieni i będzie przyjemnie chrupiąca. Ustawiamy piekarnik na 220 stopni.

Gotowe! Życzę wszystkim smacznego.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...