Co zrobić z grzybami, żeby móc się nimi cieszyć do kolejnego sezonu grzybowego? Można je ususzyć, zamrozić i zamarynować! Dziś, przedstawiamy przepis na grzybki marynowane doskonałe na imprezę, do obiadu i wigilijnego stołu.
Jest wiele przepisów na marynowane grzybki, każdy ma swoja metodę. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie często się od siebie różnią. Spróbujcie naszego sprawdzonego sposobu na grzybki marynowane.
SKŁADNIKI:
Grzyby oczyść, włóż do wody, wlej 2 łyżki octu, oprósz solą, ugotuj. Odcedź, nałóż do wyparzonych słoików. Trzy szklanki wody zagotuj z resztą octu, łyżeczką soli, cukrem, ziarenkami gorczycy, ziela angielskiego i listkami laurowymi. Zalej grzyby, słoiki zakręć. Pasteryzuj 15- 20 minut.
SMACZNEGO!