17.09.2013 12:23 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Młoda kapustka z marchewką

Młoda kapusta z marchewką to doskonały dodatek do obiadu, np. do tradycyjnego schabowego z ziemniaczkami. Można jeść ją także samą, jako danie główne. Przepis jest banalnie prosty, zatem gorąco zachęcamy do jego wypróbowania.

Składniki:

  • średnia główka młodej kapusty,
  • pół kg marchwi, najlepiej również młodej,
  • pół kostki masła,
  • woda,
  • przyprawy: sól i pieprz

Wykonanie:

Kapustę szatkuję. Młodą marchewkę dokładnie myję, kroję na wzdłuż a następnie na półtalarki. Kapustę i marchew wrzucam do garnka i zalewam wodą do wysokości 1/3 wsadu. Następnie gotuję przez ok. 45 min na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu wrzucam masło i czekam, aż odparuje się nadmiar wody. Na sam koniec doprawiam solą i pieprzem.

Rada: Kapusta zmniejszy znacznie swoją objętość, więc należy zaczekać z przyprawianiem na sam koniec.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie Domowej Bogini.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...