04.09.2013 15:51 0 Copyright © Hypermedia Isobar

Gotuj z Nadmorski24.pl: Chleb różany

Copyright © Hypermedia Isobar

Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na chleb różany, który znajdziemy również w książce "Z miłości do jedzenia. Najlepsze przepisy polskich blogerów". Inspiracją do jej powstania były przepisy nadesłane przez blogerów, którzy wzięli udział w wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2012. Wśród przepisów wybranych do książki są receptury, które zostały najwyżej ocenione przez internautów oraz znanego krytyka kulinarnego i przewodniczącego konkursowego jury.

Składniki:

Ciasto na chleb

  • 500 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/ łyżeczki soli
  • 4 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu różanego
  • 1 łyżka wody różanej
  • 330 ml letniej wody
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Wymieszać mąkę, sól i drożdże. Dodać olej, miód i wodę różaną zmieszane ze szklanką wody. W razie potrzeby dolać więcej wody. Dodać orzechy i wyrabiać kilka minut. Ciasto posmarować olejem i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej dwukrotnego) w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie wyrabiać je 1 minutę, przełożyć do koszyka, przykryć i znów odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 20 minut.

Smacznego!


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...