Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na chleb różany, który znajdziemy również w książce "Z miłości do jedzenia. Najlepsze przepisy polskich blogerów". Inspiracją do jej powstania były przepisy nadesłane przez blogerów, którzy wzięli udział w wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2012. Wśród przepisów wybranych do książki są receptury, które zostały najwyżej ocenione przez internautów oraz znanego krytyka kulinarnego i przewodniczącego konkursowego jury.
Składniki:
Ciasto na chleb
Wykonanie:
Wymieszać mąkę, sól i drożdże. Dodać olej, miód i wodę różaną zmieszane ze szklanką wody. W razie potrzeby dolać więcej wody. Dodać orzechy i wyrabiać kilka minut. Ciasto posmarować olejem i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej dwukrotnego) w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie wyrabiać je 1 minutę, przełożyć do koszyka, przykryć i znów odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 20 minut.
Smacznego!