29.08.2013 15:20
0
szczypta-smaku
Gotuj z Nadmorski24.pl: Domowa pizza jak z pizzerii
szczypta-smaku-blog.blogspot.com
Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków. Pyszne ciasto, sos pomidorowy własnej roboty i ulubione dodatki. Po co więc iść do pizzerii skoro sami możemy wykonać pizzę z wybranymi przez nas składnikami?
Z podanego przepisu otrzymamy 2 pizze o średnicy dużego talerza obiadowego.
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 50 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1/2 szkl letniej wody
- łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie olej)
Na sos:
U mnie dodatki to:
- salami pepperoni
- pieczarki
- cebula
czerwona papryka
Przyrządzenie:
- Pierwsza czynność to przygotowanie ciasta.
- Mąkę usypujemy na kopczyk i robimy w środku dziurkę,do której dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru.
- Wlewamy 1/3 letniej wody i zagniatamy lekko ciasto, a następnie solimy odrobinę do smaku.
- Wlewamy pozostałą wodę oraz dodajemy oliwy i zagniatamy ciasto.
- Odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Ja stawiam ciasto w miseczce przykrytej ręcznikiem kuchennym koło lekko uchylonego, nagrzewającego się piekarnika.
- Czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta to jakieś 30 minut.
Zabieramy się za sos.
- Pomidora, czosnek i bazylię blendujemy na jednolita masę.
- Doprawiamy solą i pieprzem, przelewamy do rondelka i podgrzewamy na ogniu.
- Dodajemy cukier oraz koncentrat, aby zagęścić sos.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i z każdej z nich wyrabiamy okrągłe pizze średnicy dużego talerza obiadowego.
Moja rada jest taka: jak będziemy wyrabiać ciasto na kształt pizzy nie posypujmy blatu mąką, a kaszą manną. Rant pizzy zakładamy tak, aby powstało obrzeże. Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy tarta mozzarella. Równie dobrze możemy użyć mozzarelli w kulce, odrywając jej części i układając na cieście. Na koniec w dowolnej kolejności układamy nasze ulubione dodatki.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakieś 10-15 minut. Wierzch można udekorować listkami bazylii.
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Szczypta Smaku.