29.08.2013 15:20 0 szczypta-smaku

Gotuj z Nadmorski24.pl: Domowa pizza jak z pizzerii

szczypta-smaku-blog.blogspot.com

Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków. Pyszne ciasto, sos pomidorowy własnej roboty i ulubione dodatki. Po co więc iść do pizzerii skoro sami możemy wykonać pizzę z wybranymi przez nas składnikami?

Z podanego przepisu otrzymamy 2 pizze o średnicy dużego talerza obiadowego.

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl letniej wody
  • łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie olej)

Na sos:

  • 1 duży pomidor
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy lub oleju
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
    • Tarta mozzarella
  • Dodatki do pizzy według własnego upodobania.

U mnie dodatki to:

  • salami pepperoni
  • pieczarki
  • cebula czerwona papryka

Przyrządzenie:

  • Pierwsza czynność to przygotowanie ciasta.
  • Mąkę usypujemy na kopczyk i robimy w środku dziurkę,do której dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru.
  • Wlewamy 1/3 letniej wody i zagniatamy lekko ciasto, a następnie solimy odrobinę do smaku.
  • Wlewamy pozostałą wodę oraz dodajemy oliwy i zagniatamy ciasto.
  • Odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Ja stawiam ciasto w miseczce przykrytej ręcznikiem kuchennym koło lekko uchylonego, nagrzewającego się piekarnika.
  • Czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta to jakieś 30 minut.

Zabieramy się za sos.

  • Pomidora, czosnek i bazylię blendujemy na jednolita masę.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, przelewamy do rondelka i podgrzewamy na ogniu.
  • Dodajemy cukier oraz koncentrat, aby zagęścić sos.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i z każdej z nich wyrabiamy okrągłe pizze średnicy dużego talerza obiadowego.

Moja rada jest taka: jak będziemy wyrabiać ciasto na kształt pizzy nie posypujmy blatu mąką, a kaszą manną. Rant pizzy zakładamy tak, aby powstało obrzeże. Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy tarta mozzarella. Równie dobrze możemy użyć mozzarelli w kulce, odrywając jej części i układając na cieście. Na koniec w dowolnej kolejności układamy nasze ulubione dodatki.

  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakieś 10-15 minut. Wierzch można udekorować listkami bazylii.

Więcej przepisów znajdziecie na blogu Szczypta Smaku.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...