Nie przejmujemy się porą roku i tym, że za oknem naprawdę ciepło... Warto przecież wykorzystać do czegoś pyszną i aromatyczną cebulę, która rośnie w przydomowym ogódku. Dziś proponujemy pyszną tartę cebulową.
Składniki:
Farsz:
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą i elastyczną masę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
W tym czasie przegotowujemy farsz. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją ok. 5 min i delikatnie solimy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem. Kładziemy cebulę i zalewamy roztrzepanym ze śmietaną jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie na górę trzemy ser i posypujemy delikatnie ostrą zmieloną papryką.
Wstawiamy do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok 25-30 min.
Smacznego
Więcej przepisów znajdziecie na stronie Domowej Bogini.