21.08.2013 16:50 0 szczypta-smaku

Gotuj z Nadmorski24.pl: Gruszkowy wieniec z serkiem homogenizowanym

Przedstawiamy przepis na delikatny sernik z gruszkami rozpływający się w ustach! Ulubiony deser, przypominający smak dzieciństwa wykonamy w łatwy i przyjemy sposób.

Składniki:

  • 6 gruszek
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (w sumie 400g)
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe żelatyny
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

Przyrządzenie:

  • Galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody, a następnie studzimy.

  • Gruszki obieramy i wyciągamy z nich gniazda nasienne, dwie z nich kroimy wzdłuż na osiem kawałków.

  • Pół szklanki ostudzonej galaretki wylewamy na dno blachy z kominem i wykładamy na nią pokrojone gruszki.

  • Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl wrzątku i studzimy, po czym miksujemy z serkami homogenizowanymi oraz cukrem pudrem.

  • Gotową masę wylewamy na wyłożone wcześniej gruszki na galaretce.

  • Połowę biszkoptów wykładamy pionowo na masę serową, a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę, żeby stężało.

  • W tym czasie przygotujemy kolejną masę na ciasto.

  • W rondelku gotujemy pół szklanki wody i wkładamy do niej 2 gruszki. Gotujemy aż się rozpadną.

  • Resztę owoców kroimy w kostkę.

  • Rozgotowane gruszki przelewamy przez sito, a następnie dodajemy galaretkę dokładnie mieszając.

  • Do tej owocowej galaretki dodajemy pokrojone w kostkę owoce, delikatnie łączymy ze sobą, po czym wkładamy na masę serową.

  • Pozostałą część biszkoptów układamy płasko na wierzchu, tak aby ich spód był na górze.

  • Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.

  • Aby ciasto ładnie odeszło nam od formy, należy tortownicę na chwileczkę umieścić w ciepłej wodzie, a następnie odwrócić do góry dnem na talerz.

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziecie na blogu szczypta-smaku.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...