21.08.2013 16:50 0 szczypta-smaku
Przedstawiamy przepis na delikatny sernik z gruszkami rozpływający się w ustach! Ulubiony deser, przypominający smak dzieciństwa wykonamy w łatwy i przyjemy sposób.
Składniki:
Przyrządzenie:
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody, a następnie studzimy.
Gruszki obieramy i wyciągamy z nich gniazda nasienne, dwie z nich kroimy wzdłuż na osiem kawałków.
Pół szklanki ostudzonej galaretki wylewamy na dno blachy z kominem i wykładamy na nią pokrojone gruszki.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl wrzątku i studzimy, po czym miksujemy z serkami homogenizowanymi oraz cukrem pudrem.
Gotową masę wylewamy na wyłożone wcześniej gruszki na galaretce.
Połowę biszkoptów wykładamy pionowo na masę serową, a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę, żeby stężało.
W tym czasie przygotujemy kolejną masę na ciasto.
W rondelku gotujemy pół szklanki wody i wkładamy do niej 2 gruszki. Gotujemy aż się rozpadną.
Resztę owoców kroimy w kostkę.
Rozgotowane gruszki przelewamy przez sito, a następnie dodajemy galaretkę dokładnie mieszając.
Do tej owocowej galaretki dodajemy pokrojone w kostkę owoce, delikatnie łączymy ze sobą, po czym wkładamy na masę serową.
Pozostałą część biszkoptów układamy płasko na wierzchu, tak aby ich spód był na górze.
Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.
Aby ciasto ładnie odeszło nam od formy, należy tortownicę na chwileczkę umieścić w ciepłej wodzie, a następnie odwrócić do góry dnem na talerz.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na blogu szczypta-smaku.