Bogactwo smaków i kolorów ukryte w delikatnym cieście zachwyca nie jednego z nas. Naleśniki to chyba jedne z nielicznych dań, które można połączyć dosłownie z wszystkim. Mamy nadzieję, że Wy również kochacie naleśniki i zrobicie w Waszych domach własne naleśnikarnie.
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
UWAGA: Lepiej nie gotować kaszy w osolonej wodzie, gdyż ser jest już słony. Opakowanie sera typu feta, pieprz opcjonalnie: szczypiorek lub zielona pietruszka.
Wykonanie:
Do miski wrzucamy mąkę, jajka, sól, sprasowane ząbki czosnku (dzięki nim naleśniki będą bardziej aromatyczne) i powoli dolewając mleka rozrabiamy ciasto do tzw. naleśnikowej konsystencji, czyli dosyć lejącej. Tak aby ciasto swobodnie rozlało się na patelni i naleśniki nie były zbyt grube. Smażymy naleśniki. Z podanej ilości składników usmażymy ok. 12 naleśników. Odstawiamy je do ostygnięcia.
Teraz robimy farsz. Do miski wrzucamy kaszę i pokruszony ser. Mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku. Opcjonalnie można też wkroić szczypiorek lub natkę pietruszki w zależności od preferencji smakowych. Przyszło mi też do głowy w tej chwili, że farsz byłby także smaczny z dodatkiem zeszklonej wcześniej cebuli.
Następnie nakładamy na środek naleśników farsz i zakładamy rogi, uzyskując w ten sposób naleśnikowe kwadraty.
Aby ser feta w środku delikatnie się rozpuścił i jeszcze lepiej połączył się z kaszą obsmażamy delikatnie naleśniki na masełku z obydwu stron. Ale jeżeli boicie się dodatkowych kalorii, to możecie tę część opuścić.
Smacznego.