23.08.2013 12:00 0

Naleśniki razowe z kaszą gryczną i serem

Bogactwo smaków i kolorów ukryte w delikatnym cieście zachwyca nie jednego z nas. Naleśniki to chyba jedne z nielicznych dań, które można połączyć dosłownie z wszystkim. Mamy nadzieję, że Wy również kochacie naleśniki i zrobicie w Waszych domach własne naleśnikarnie.

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklani mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki razowej,
  • 2 jajka,
  • ok. 0,5-0,7 litra mleka,
  • szczypta soli,
  • 3 ząbki czosnku

Farsz:

  • torebka (100 g) ugotowanej kaszy gryczanej

UWAGA: Lepiej nie gotować kaszy w osolonej wodzie, gdyż ser jest już słony. Opakowanie sera typu feta, pieprz opcjonalnie: szczypiorek lub zielona pietruszka.

Wykonanie:

Do miski wrzucamy mąkę, jajka, sól, sprasowane ząbki czosnku (dzięki nim naleśniki będą bardziej aromatyczne) i powoli dolewając mleka rozrabiamy ciasto do tzw. naleśnikowej konsystencji, czyli dosyć lejącej. Tak aby ciasto swobodnie rozlało się na patelni i naleśniki nie były zbyt grube. Smażymy naleśniki. Z podanej ilości składników usmażymy ok. 12 naleśników. Odstawiamy je do ostygnięcia.

Teraz robimy farsz. Do miski wrzucamy kaszę i pokruszony ser. Mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku. Opcjonalnie można też wkroić szczypiorek lub natkę pietruszki w zależności od preferencji smakowych. Przyszło mi też do głowy w tej chwili, że farsz byłby także smaczny z dodatkiem zeszklonej wcześniej cebuli.

Następnie nakładamy na środek naleśników farsz i zakładamy rogi, uzyskując w ten sposób naleśnikowe kwadraty.

Aby ser feta w środku delikatnie się rozpuścił i jeszcze lepiej połączył się z kaszą obsmażamy delikatnie naleśniki na masełku z obydwu stron. Ale jeżeli boicie się dodatkowych kalorii, to możecie tę część opuścić.

Smacznego.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...