Z ciasta francuskiego można wyczarować nieziemskie przekąski wytrawne, słodkie ciasta i ciasteczka. Ciasto francuskie chyba żadnego dodatku się nie boi. Tym razem połączymy je ze szpinakiem.
Składniki:
Wykonanie:
Najpierw przygotowuję farsz. Na patelnię wkładam rozmrożony szpinak, wlewam odrobinę wody i oliwy z oliwek, wrzucam serki topione. Czekam, aż serki się rozpuszczą i dodaję sprasowany czosnek. Następnie odparowuję nadmiar wody (jeżeli jest). Farsz powinien mieć dosyć zwartą konsystencję - taką aby nie wypływał z ciasta. Następnie doprawiam solą i pieprzem do smaku. Czekam aż wystygnie.
Rozwijam ciasto francuskie i kroję na kwadraty o boku ok. 5 cm. Wykładam farsz na środek każdego kwadratu i zaginam jego rogi łącząc je u góry. Trzeba zrobić to dokładnie, aby ciasto podczas pieczenia nie rozeszło się. Na wierzchu smaruję sakiewki rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypuję delikatnie ziarnistą solą morską.
Kładę sakiewki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekam wg wskazówek z opakowania ciasta francuskiego.
Więcej przepisów znajdziecie na stronie Domowej Bogini.
Smacznego!