Na Jarmarku św. Dominika, w specjalnym pawilonie przygotowanym przez Urząd Marszałkowski przy ul. św. Ducha, mieszkańcy i turyści codziennie kosztują lokalnych przysmaków i spotykają się z artystami. Podczas konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego gotował sam skarbnik województwa Henryk Halmann.
Dzień po otwarciu jarmarku, 28 lipca 2013 r., odbył się konkurs na najlepszy produkt regionalny oraz najlepszą potrawę regionalną. Wzięli w nim udział producenci, kucharze i koła gospodyń wiejskich z całego województwa, a także członkowie Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Poza konkursem do regionalnej kuchni zajrzał skarbnik województwa pomorskiego Henryk Halmann, ale nie jako gość – nie zawahał się stanąć przy garnkach. Z pomocą pań z koła gospodyń wiejskich w Chwaszczynie gotował znaną na Kaszubach zupę brzadową, wpisaną na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego.
– Kuchnia Pomorza jest tak charakterystyczna i przede wszystkim smaczna, że z przyjemnością wziąłem udział w tym pokazie – mówi Henryk Halmann. – Jarmark św. Dominika, kiedy przyjeżdża do nad mnóstwo gości z całej Polski, Europy, a nawet innych kontynentów, jest najlepszą okazją do jej popularyzowania.
Konkurs rozegrano w czterech kategoriach, w każdej zaprezentowano po pięć wyrobów. Ostatecznie Bursztynowe Laury Marszałka Województwa Pomorskiego odebrali:
Za najlepszą potrawę regionalną uznano roladę z jelenia z farszem z dziczyzny przygotowaną przez Adama Pozorskiego, który prowadzi „Agroturystykę pod Jeleniem” w Wirtach, pow. Starogardzki.
Oprócz Bursztynowych Laurów Marszałka Województwa Pomorskiego, zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe, natomiast wszyscy uczestnicy konkursu – nagrody rzeczowe i dyplomy. Laureatów uhonorowała także Agencja Rynku Rolnego, która przyznała wyróżnienia za najciekawszą prezentację produktów Kołu Gospodyń Wiejskich Pączewo (nalewka z kwiatów czarnego bzu) i KGW Czernin (jabłko czernińskie).