11.07.2013 13:21 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Gulasz z dorsza po kaszubsku

Doskonała ryba w warzywach takich jak kaszubska bania, cukinia, marchewka czy pietruszka to pyszne i szybkie danie w sam raz na lato.

SKŁADNIKI:

  • 500 gram filetów z dorsza bez skóry
  • 300 gram dyni
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 1 por (część biała)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 listek lubczyku
  • natka pietruszki (kilka listków)
  • tymianek kilka listków
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb

PRZYGOTOWANIE:

Filety z dorsza posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy. Do dużego garnka nalewamy 1/2 litra wody, wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię bez skóry i pestek, obrane i umyte marchewki, pietruszki pokrojone w kostkę.

Warzywa gotujemy około 10 minut pod przykryciem.

Następnie dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę cukinię, białą część pora, pomidory z puszki, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz i jeden listek lubczyku. Wszystko gotujemy około 8 minut.

Dorsza delikatnie wkładamy do garnka z warzywami i przez około 6 minut gotujemy pod przykryciem, aby ryba "doszła". Następnie delikatnie mieszamy i dzielimy ją na części. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie cuda i smaki regionu.

SMACZNEGO!


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...