Doskonała ryba w warzywach takich jak kaszubska bania, cukinia, marchewka czy pietruszka to pyszne i szybkie danie w sam raz na lato.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Filety z dorsza posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy. Do dużego garnka nalewamy 1/2 litra wody, wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię bez skóry i pestek, obrane i umyte marchewki, pietruszki pokrojone w kostkę.
Warzywa gotujemy około 10 minut pod przykryciem.
Następnie dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę cukinię, białą część pora, pomidory z puszki, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz i jeden listek lubczyku. Wszystko gotujemy około 8 minut.
Dorsza delikatnie wkładamy do garnka z warzywami i przez około 6 minut gotujemy pod przykryciem, aby ryba "doszła". Następnie delikatnie mieszamy i dzielimy ją na części. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek.
Więcej przepisów znajdziecie na stronie cuda i smaki regionu.
SMACZNEGO!