Dzisiaj polecamy wam biszkopt z soczystymi truskawkami. Tani i łatwy w przygotowaniu, a przede wszystkim przepyszny! Przepis nadesłała nam Zdzisława z Choczewa.
SKŁADNIKI NA 10 PORCJI:
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Następnie mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia. Jajka (w temperaturze pokojowej) ubijamy z cukrem do białości. Można też ubić osobno białka z cukrem i dodać do nich żółtka.
Następnie dodajemy pozostałe składniki, najpierw płynne, a potem mąkę z proszkiem. Truskawki myjemy w zimnej wodzie. Starannie odszypułkowujemy, a jeśli są duże, można je pokroić. Okrągłą formę do ciasta o średnicy około 24-26 cm smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką lub mąką. Wlewamy ciasto. Na nim układamy truskawki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło – jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest wypieczone. Ciasto studzimy przed podaniem i posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!