05.07.2013 12:05 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Biszkopt z owocami

Dzisiaj polecamy wam biszkopt z soczystymi truskawkami. Tani i łatwy w przygotowaniu, a przede wszystkim przepyszny! Przepis nadesłała nam Zdzisława z Choczewa.

SKŁADNIKI NA 10 PORCJI:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju (najlepiej delikatnego, np. rzepakowego lub z pestek winogron)
  • 1 łyżka octu (najlepiej octu jabłkowego)
  • 30-40 dag truskawek
  • 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Następnie mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia. Jajka (w temperaturze pokojowej) ubijamy z cukrem do białości. Można też ubić osobno białka z cukrem i dodać do nich żółtka.

Następnie dodajemy pozostałe składniki, najpierw płynne, a potem mąkę z proszkiem. Truskawki myjemy w zimnej wodzie. Starannie odszypułkowujemy, a jeśli są duże, można je pokroić. Okrągłą formę do ciasta o średnicy około 24-26 cm smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką lub mąką. Wlewamy ciasto. Na nim układamy truskawki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło – jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest wypieczone. Ciasto studzimy przed podaniem i posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...