Straż Miejska kontroluje miejsca gdzie najczęściej prowadzony jest nielegalny handel. Każdego roku w Gdańsku podczas sezonu letniego gwałtownie wzrasta liczba stoisk handlowych oferujących szybko psujące się produkty spożywcze. Niewłaściwe przechowywanie wspomnianych produktów oraz brak informacji o ich składzie, pochodzeniu i dacie przydatności do spożycia może być przyczyną chorób układu pokarmowego.
W związku z prowadzeniem handlu na terenie należącym do gminy poza miejscem do tego wyznaczonym strażnicy miejscy stosują sankcje karne z zajęciem towaru włącznie. W 2012 roku podjęli 2074 interwencji związanych niewłaściwym prowadzeniem handlu. W roku bieżącym reagowali dotychczas w 600 przypadkach, wystawiając 180 mandatów na kwotę 11 900 złotych. Niestety, oferowane przez handlujących artykuły często przechowywane są w brudnych kartonach, a stan i wygląd produktów wskazuje na niezdatność do spożycia. W takich przypadkach Sądy, do których trafiają sprawy orzekają najczęściej o konfiskacie towaru.
Działalność handlowa prowadzona w miejscach, które nie są do tego wyznaczone jest nie tylko wykroczeniem, ale także podważa zasady konkurencyjności i równości podmiotów gospodarczych. Pozwolenia na prowadzenie legalnego handlu na terenie Gdańska wydaje dział ewidencji i zajęć pasa drogowego Zarządu Dróg i Zieleni.