Nareszcie mamy upragnioną wiosnę. Dziś zapraszamy na zupę minestrone zieloną z dodatkiem pulpecików metkowo-ryżowych. Pyszna lekka w sam raz na letnią pogodę.
SKŁADNIKI:
100 g mrożonego bobu
100 g mrożonej fasolki szparagowej zielonej
100 g mrożonego groszku cukrowego
2 kalarepki
2 małe cukinie
1 metka wieprzowa grubozmielona
2 woreczki ryżu pełnoziarnistego Kupiec
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
świeża kolendra,natka pietruszki, bazylia
sól i pieprz-młynki Kamis
1,5 litra bulionu drobiowego
PRZYGOTOWANIE:
Do bulionu wrzucamy umyte, obrane i pokrojone w kostkę kalarepki oraz nieobrane cukinie.
Gotujemy około 10 minut następnie wrzucamy mrożone warzywa (bób, fasolkę oraz groszek cukrowy). Wszystko gotujemy około 20-25 minut do miękkości warzyw.
W osobnym garnku gotujemy ryż. Kiedy przestygnie wsypujemy ryż do miseczki i dodajemy metkę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy. W dłoniach formujemy małe pulpeciki, które wrzucamy do garnka z gotującą wodą.
Ugotowane podajemy z zupą.
Więcej przepisów znajdziecie na stronie cuda i smaki regionu.
SMACZNEGO!!!