28.04.2013 10:27 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Wspomnienie zimowych chwil

Bułeczki cynamonowe są świątecznym smakołykiem, ale i nie tylko. Przysmak mieszkańców Skandynawii sprawdza się równie dobrze na polskich stołach. Bułeczki cynamonowe świetnie nadają się na drugie śniadanie dla nas i naszych pociech. Poniżej przepis na 12 porcji.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. W rondelku podgrzewamy 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki wody z 2 łyżkami masła, aż będą dostatecznie ciepłe. Do niego dodajemy sól, mąkę, drożdże, cukier i jajka. Całość mieszamy i zagniatamy.

  2. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt i smarujemy miękkim masłem. Następnie mieszamy 1/3 szklanki cukru z cynamonem i posypujemy tym rozwałkowane ciasto. To samo robimy z rodzynkami lub posiekanymi orzechami.

  3. Ciasto zawijamy w rulon wzdłuż długiego boku i przecinamy w poprzek na 12 krążków. Układamy je na posmarowanej tłuszczem basze i przykrywamy wilgotną ściereczką. W takim stanie pozostawiamy je na 30 minut w ciepłym miejscu, aż do czasu podwojenia swojej objętości.

  4. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.

  5. Bułeczki pieczemy od 20 do 25 minut aż do czasu zarumienienia. Następnie wyjmujemy je i odstawiamy na 10 minut do wystygnięcia.

Smacznego!


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...