Bułeczki cynamonowe są świątecznym smakołykiem, ale i nie tylko. Przysmak mieszkańców Skandynawii sprawdza się równie dobrze na polskich stołach. Bułeczki cynamonowe świetnie nadają się na drugie śniadanie dla nas i naszych pociech. Poniżej przepis na 12 porcji.
Składniki:
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki wody z 2 łyżkami masła, aż będą dostatecznie ciepłe. Do niego dodajemy sól, mąkę, drożdże, cukier i jajka. Całość mieszamy i zagniatamy.
Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt i smarujemy miękkim masłem. Następnie mieszamy 1/3 szklanki cukru z cynamonem i posypujemy tym rozwałkowane ciasto. To samo robimy z rodzynkami lub posiekanymi orzechami.
Ciasto zawijamy w rulon wzdłuż długiego boku i przecinamy w poprzek na 12 krążków. Układamy je na posmarowanej tłuszczem basze i przykrywamy wilgotną ściereczką. W takim stanie pozostawiamy je na 30 minut w ciepłym miejscu, aż do czasu podwojenia swojej objętości.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Bułeczki pieczemy od 20 do 25 minut aż do czasu zarumienienia. Następnie wyjmujemy je i odstawiamy na 10 minut do wystygnięcia.
Smacznego!