21.04.2013 10:27 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Sernik Pleśniak

Teraz przyszedł czas na przepis dla osób, które lubią zarówno Pleśniak jak i Sernik. Te nieco irracjonalne połączenie dwóch ciast nadaje im całkowicie inny wymiar. Dzięki temu, że tworzą jedność, rozpieszczają nasze kubki smakowe.

SKŁADNIKI

Ciemne ciasto

  • ½ kostka margaryny

  • ¾ szklanki cukru

  • 2 żółtka (białka dodać do masy serowej)

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 szklanki mąki

Wszystkie produkty wsypujemy na stolnicę i ugniatamy do otrzymania równej masy tj. jak na makaron. Wstawiamy do lodówki. Dzielimy na 2 równe części. Po wyjęciu ciasta z lodówki ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Masa serowa

  • 1 kg sera tłustego (przemielić) lub 3-4 serki homogenizowane

  • ½ kostki Palmy

  • 3 całe jajka + 2 białka

  • ¾ budyniu jasnego śmietankowego lub waniliowego (lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)

  • 1 szklanka cukru

Łączymy wszystkie składniki. Do Palmy dodajemy cukier i ucieramy. Następnie do miski dokładamy jajka, budyń i zmielony ser.

Pieczemy około 1 godziny.

SMACZNEGO!!!


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...