Teraz przyszedł czas na przepis dla osób, które lubią zarówno Pleśniak jak i Sernik. Te nieco irracjonalne połączenie dwóch ciast nadaje im całkowicie inny wymiar. Dzięki temu, że tworzą jedność, rozpieszczają nasze kubki smakowe.
SKŁADNIKI
Ciemne ciasto
½ kostka margaryny
¾ szklanki cukru
2 żółtka (białka dodać do masy serowej)
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
Wszystkie produkty wsypujemy na stolnicę i ugniatamy do otrzymania równej masy tj. jak na makaron. Wstawiamy do lodówki. Dzielimy na 2 równe części. Po wyjęciu ciasta z lodówki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Masa serowa
1 kg sera tłustego (przemielić) lub 3-4 serki homogenizowane
½ kostki Palmy
3 całe jajka + 2 białka
¾ budyniu jasnego śmietankowego lub waniliowego (lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
1 szklanka cukru
Łączymy wszystkie składniki. Do Palmy dodajemy cukier i ucieramy. Następnie do miski dokładamy jajka, budyń i zmielony ser.
Pieczemy około 1 godziny.
SMACZNEGO!!!