14.04.2013 16:00 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Baby szneki z glancem i skórką pomarańczową

Szneki z glancem czyli drożdżówki z lukrem są bardzo popularne na Kaszubach. Smaczne, tanie i bardzo słodkie z pewnością zadowolą głód nie jednego łasucha.

SKŁADNIKI:

  • 1 kostka drożdży
  • troszkę mleka
  • 1 kg mąki
  • pół szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • około 2 szklanki ciepłego mleka
  • skórka pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy rozczyn. Kostkę drożdży mieszamy z odrobiną mleka i mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie. Następnie do miski z rozczynem dodajemy 1 kg mąki, cukier, jajka, żółtka, 2 łyżki rozpuszczonego masła i około 2 szklanki ciepłego mleka. Całość wyrabiamy, dodajemy skórkę pomarańczy.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość. W dłoniach robimy małe bułeczki, szneki.

Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Drożdżówki polewamy lukrem z cukru pudru i posypujemy skórką pomarańczy.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie cudaismakiregionu.blox.pl

SMACZNEGO!!!


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...