Szneki z glancem czyli drożdżówki z lukrem są bardzo popularne na Kaszubach. Smaczne, tanie i bardzo słodkie z pewnością zadowolą głód nie jednego łasucha.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowujemy rozczyn. Kostkę drożdży mieszamy z odrobiną mleka i mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie. Następnie do miski z rozczynem dodajemy 1 kg mąki, cukier, jajka, żółtka, 2 łyżki rozpuszczonego masła i około 2 szklanki ciepłego mleka. Całość wyrabiamy, dodajemy skórkę pomarańczy.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość. W dłoniach robimy małe bułeczki, szneki.
Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Drożdżówki polewamy lukrem z cukru pudru i posypujemy skórką pomarańczy.
Więcej przepisów znajdziecie na stronie cudaismakiregionu.blox.pl
SMACZNEGO!!!