Placek budyniowy z jabłkami jest alternatywą dla ciast nafaszerowanych kremami. Łatwy i szybki w przygotowaniu okaże się strzałem w dziesiątkę podczas domowej imprezy rodzinnej bądź tej organizowanej dla przyjaciół.
SKŁADNIKI:
25 dag masła lub margaryny
4 jajka
1,5 szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka śmietany
2 duże opakowania budyniu śmietankowego(na ¾ litra mleka)
1 litr mleka
1 kg jabłek
Bułka tarta
PRZYGOTOWANIE
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Budynie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 1 litrze mleka razem z pół szklanką cukru.
Białka ubij na sztywną pianę. Masło utrzyj na puszystą masę ze szklanką cukru i żółtkami. Ucierając, powoli wsypuj mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj śmietanę i ubitą pianę, delikatnie wymieszaj.
Na wyłożonej pergaminem blasze ułóż ¾ ciasta. Posyp bułką tartą. Ułóż jabłka, rozsmaruj budyń. Przykryj resztą ciasta. Piecz 50 min w 180 stopni C.
SMACZNEGO!!!