07.04.2013 10:31 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Placek budyniowy z jabłkami

Placek budyniowy z jabłkami jest alternatywą dla ciast nafaszerowanych kremami. Łatwy i szybki w przygotowaniu okaże się strzałem w dziesiątkę podczas domowej imprezy rodzinnej bądź tej organizowanej dla przyjaciół.

SKŁADNIKI:

  • 25 dag masła lub margaryny

  • 4 jajka

  • 1,5 szklanki cukru

  • szklanka mąki pszennej

  • szklanka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • łyżka śmietany

  • 2 duże opakowania budyniu śmietankowego(na ¾ litra mleka)

  • 1 litr mleka

  • 1 kg jabłek

  • Bułka tarta

PRZYGOTOWANIE

  1. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Budynie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 1 litrze mleka razem z pół szklanką cukru.

  2. Białka ubij na sztywną pianę. Masło utrzyj na puszystą masę ze szklanką cukru i żółtkami. Ucierając, powoli wsypuj mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj śmietanę i ubitą pianę, delikatnie wymieszaj.

  3. Na wyłożonej pergaminem blasze ułóż ¾ ciasta. Posyp bułką tartą. Ułóż jabłka, rozsmaruj budyń. Przykryj resztą ciasta. Piecz 50 min w 180 stopni C.

SMACZNEGO!!!


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...