Niezależnie od regionu w którym mieszkamy na świątecznym stole nie może zabraknąć barszczu białego bądź żurku. Na południu i zachodzie Polski jada się żurek, natomiast na wschodzie kraju i w centrum przygotowuje się barszcz. My mamy dla was nieco inną opcję, a mianowicie świąteczny chłodnik chrzanowo-żurkowy. Danie z pewnością urozmaici jadłospis i wniesie wiele przyjemności dla naszych kubków smakowych.
SKŁADNIKI:
1 pęczek włoszczyzny
1/2 butelki żuru białego
300 ml maślanki
300 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
majeranek
przyprawa do żurku Kamis
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżeczki chrzanu
2-3 ziemniaki ugotowane
PRZYGOTOWANIE
Warzywa obieramy i myjemy. Przygotowujemy na nich wywar. Wlewamy żur, dodajemy chrzan i przyprawy. Następnie odstawiamy do ostygnięcia i dolewamy maślankę wraz z ugotowanymi ziemniakami. Do garnka dorzucamy również wszystkie gotowane wcześniej w bulionie warzywa (oprócz marchewki i pora). Miksujemy blenderem. Tak przygotowane danie wstawiamy do lodówki na około 2-3 h. Dekorujemy pietruszką.
SMACZNEGO!
Więcej przepisów znajdziecie tutaj.