30.03.2013 16:27 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Świąteczny chłodnik chrzanowo-żurkowy

Niezależnie od regionu w którym mieszkamy na świątecznym stole nie może zabraknąć barszczu białego bądź żurku. Na południu i zachodzie Polski jada się żurek, natomiast na wschodzie kraju i w centrum przygotowuje się barszcz. My mamy dla was nieco inną opcję, a mianowicie świąteczny chłodnik chrzanowo-żurkowy. Danie z pewnością urozmaici jadłospis i wniesie wiele przyjemności dla naszych kubków smakowych.

SKŁADNIKI:

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • 1/2 butelki żuru białego

  • 300 ml maślanki

  • 300 ml bulionu warzywnego

  • sól i pieprz do smaku

  • majeranek

  • przyprawa do żurku Kamis

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2-3 łyżeczki chrzanu

  • 2-3 ziemniaki ugotowane

PRZYGOTOWANIE

Warzywa obieramy i myjemy. Przygotowujemy na nich wywar. Wlewamy żur, dodajemy chrzan i przyprawy. Następnie odstawiamy do ostygnięcia i dolewamy maślankę wraz z ugotowanymi ziemniakami. Do garnka dorzucamy również wszystkie gotowane wcześniej w bulionie warzywa (oprócz marchewki i pora). Miksujemy blenderem. Tak przygotowane danie wstawiamy do lodówki na około 2-3 h. Dekorujemy pietruszką.

SMACZNEGO!

Więcej przepisów znajdziecie tutaj.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...