**Placki uwielbia chyba każdy! A w wydaniu, które przesłała nam Pani Beata, czyli z borówką z kaszubskich lasów i łezką śmietany smakują jeszcze lepiej! Małe placki ziemniaczane będą nie lada gratką dla smakoszy tego typu specjałów, zwłaszcza dla dzieci. **
Składniki:
Na wierzch:
Obieramy ziemniaki, następnie myjemy je i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane miksujemy w robocie bądź trzemy tradycyjnie za pomocą tarki.
Do takiej masy dodajemy jajko, mąkę i cukier trzcinowy. Całość mieszamy.
Na patelnię wlewamy olej i czekamy aż się dostatecznie nagrzeje. Następnie kładziemy małe placuszki i smażymy je z dwóch stron na złocisty kolor.
Tak przygotowane odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z kaszubską borówką, cukrem pudrem i gęstą śmietaną.
Więcej przepisów znajdziecie tutaj.
SMACZNEGO