17.03.2013 10:30 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Ciasto czekoladowe

Czekoladowe, wilgotne i pyszne ciasto jest ucztą dla podniebienia. Intensywnie pachnie czekoladą i dodatkowo jest łatwe w przygotowaniu. Czując ten specyficzny aromat, nie możemy oprzeć się jego skosztowaniu. Ciasto robi się szybko i przyjemnie. Jest wyjątkowo dobre w smaku i rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 125 ml oleju

  • 175 g masła

  • 400 g mąki

  • 300 ml wody

  • 3/4 szkl. cukru

  • 3/4 szkl. kwaśnej śmietany

  • 1/4 szkl. kakao

  • 3 jajka

  • cukier waniliowy

  • 1 łyżeczka sody

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Przygotowujemy trzy miski. Do dużej wkładamy cukier, mąkę, kakao, cukier waniliowy, sodę, sól i proszek do pieczenia, natomiast do mniejszej jajka i śmietanę, które mieszamy. W trzeciej misce umieszczamy roztopione i wystudzone masło, olej i wodę. Składniki dużej miski mieszamy z trzecią i miksujemy, następnie dokładamy połączone jajka i śmietanę. Całość przelewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę.

Tak przygotowaną masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez około 50 minut.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 100 g masła

Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone już ciasto. Możemy posypać wiórkami kokosowymi.

SMACZNEGO!


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...