Czekoladowe, wilgotne i pyszne ciasto jest ucztą dla podniebienia. Intensywnie pachnie czekoladą i dodatkowo jest łatwe w przygotowaniu. Czując ten specyficzny aromat, nie możemy oprzeć się jego skosztowaniu. Ciasto robi się szybko i przyjemnie. Jest wyjątkowo dobre w smaku i rozpływa się w ustach.
Składniki:
125 ml oleju
175 g masła
400 g mąki
300 ml wody
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. kwaśnej śmietany
1/4 szkl. kakao
3 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotowujemy trzy miski. Do dużej wkładamy cukier, mąkę, kakao, cukier waniliowy, sodę, sól i proszek do pieczenia, natomiast do mniejszej jajka i śmietanę, które mieszamy. W trzeciej misce umieszczamy roztopione i wystudzone masło, olej i wodę. Składniki dużej miski mieszamy z trzecią i miksujemy, następnie dokładamy połączone jajka i śmietanę. Całość przelewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Tak przygotowaną masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez około 50 minut.
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone już ciasto. Możemy posypać wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!