Dwa tradycyjne, pyszne ciasta w jednym? Czemu nie. Miłośnicy szarlotki i sernika, nie muszą już zadowalać się tylko jednym z przysmaków. Przedstawiamy przepis na Szarlotkowy Sernik!
Składniki na 30 porcji:
Na masę:
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz oraz cukier i posiekaj składniki szerokim, ostrym nożem. Następnie dodaj 2 żółtka i zagnieść ciasto. Wyrabiaj je krótko – może mieć małe grudki. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki lub na kwadrans do zamrażalnika.
Twaróg utrzyj z dwoma rodzajami cukru (cukier waniliowy + cukier ), mlekiem oraz jajkami. Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne. Dwa jabłka pokrój w plasterki, resztę zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny. Formę posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i odkrój 1/3. Większą część rozwałkuj na placek i wylep nim dno oraz boki formy . Na nim ułóż połowę twarożku, obłóż plasterkami jabłka, następnie ułóż pozostały twarożek oraz starte jabłka.