Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z pewnością przybliży nas do ciepłych i słonecznych dni, które wkrótce będą przed nami. Zapach suszonej zielonej i czerwonej papryki, gorczycy, pasternaku oraz kminku, które zawarte są w przyprawie bałkańskiej pozwolą nam oddanie się chwili jedzeniowego szaleństwa.
Składniki:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
4-5 suszonych pomidorów
1 cukinia mała
1 bakłażan
1 cebula mała
2 ziemniaki
1 pomidory krojone w puszce lub w kartoniku małym
1 łyżka przyprawy bałkańskiej
1 łyżka chili(ja dodałam pastę z chili bardzo ostrą)
sól,pieprz
Wykonanie:
Myjemy paprykę,cukinię i bakłażana. Kroimy w paski paprykę wydrążoną,cukinię i bakłażana w plastry,cebulę w ćwiartki. Bakłażan solimy i odstawiamy do "wypocenia",następnie go wycieramy papierowym ręcznikiem i razem z pozostałymi warzywami smażymy na patelni grillowej albo na grillu. Potem wrzucamy wszystko do garnka,zalewamy wodą (1,5l), dodajemy pomidory oraz przyprawy i gotujemy do miękkości około 25 min.
Osobno gotujemy obrane ziemniaki,które potem dodajemy do zupy.Wszystko dokładnie miksujemy blenderem na gęstą masę,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy bardzo gorący krem w miseczkach.
Smacznego! Więcej przepisów znajdziecie na stronie cudaismakiregionu.blox.pl