13.02.2013 12:58 0

Gotuj z nadmorski24.pl: Plince z musem śledziowym

Zaczyna się Post. Polecamy więc kaszubskie placki ziemniaczane z dodatkiem musu śledziowego. Plince z musem śledziowym w tym dniu będą dopełnieniem naszej wielkopostnej diety. Przepis udostępniła nam nasza czytelniczka Beata.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2-3 łyżki mąki

  • jajko

  • 2 łyżki śmietany 30%

  • 2 łyżki jogurt grecki

  • śledzie płaty solone 3-4 sztuki

Kaszubska żurawina

  • Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiksować robotem lub zetrzeć na tarce.

  • Dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, wymieszać.

  • Smażyć na patelni małe płaskie placki z dwóch stron na złoty kolor.

  • Śledzie pokroić w paski, zmiksować blenderem z dodatkiem jogurtu i śmietany 30% . Podawać z plackami i ewentualnym dodatkiem kaszubskiej żurawiny.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie cudaismakiregionu.blox.pl


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...