Zaczyna się Post. Polecamy więc kaszubskie placki ziemniaczane z dodatkiem musu śledziowego. Plince z musem śledziowym w tym dniu będą dopełnieniem naszej wielkopostnej diety. Przepis udostępniła nam nasza czytelniczka Beata.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2-3 łyżki mąki
jajko
2 łyżki śmietany 30%
2 łyżki jogurt grecki
śledzie płaty solone 3-4 sztuki
Kaszubska żurawina
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiksować robotem lub zetrzeć na tarce.
Dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, wymieszać.
Smażyć na patelni małe płaskie placki z dwóch stron na złoty kolor.
Śledzie pokroić w paski, zmiksować blenderem z dodatkiem jogurtu i śmietany 30% . Podawać z plackami i ewentualnym dodatkiem kaszubskiej żurawiny.
Więcej przepisów znajdziecie na stronie cudaismakiregionu.blox.pl