01.02.2016 12:41 0

Gotuj z Nadmorski24: Pączki ziemniaczane

Czas przygotować się na Tłusty Czwartek! Uczcijmy ostatni tydzień karnawału pałaszując pączki, faworki i inne wysokokaloryczne potrawy. Chcąc pomóc w tym słodkim szaleństwie, poniżej prezentujemy wypróbowany przez nas przepis na pączki ziemniaczane!

Składniki na 25 pysznych pączków:

  • ½ kg mąki
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 5 dag drożdży
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ kostki margaryny
  • 1 łyżka octu lub spirytusu, żeby pączki nie wchłaniały tłuszczu przy smażeniu

Ziemniaki gotujemy i mielimy w maszynce, najlepiej dzień wcześniej. Następnie dodajemy do nich margarynę i mieszamy aż znikną grudki. Drożdże mieszamy z cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy do ziemniaków, wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz spirytus i ponownie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, stolnicę obsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 2 cm. Wycinamy kółka (można też pokroić ciasto jak na kopytka), na środek każdego nakładamy łyżeczką marmoladę, zlepiamy i formujemy naszego przyszłego pączka. Smażymy w głębokim oleju, po wyjęciu osuszamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

Poniżej pączkowa galeria:


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...