05.02.2013 09:50 0

Startują Targi FOOD-to-GO

Rozpoczyna się III edycji Targów dla Gastronomii, Lodziarni, Pizzerii, Barów Szybkiej Obsługi i Cateringu FOOD-to-GO! Dziś i jutro w jednym z najnowocześniejszych obiektów w Polsce - Hali Amber EXPO w Gdańsku specjaliści z branży gastronomicznej wymieniać się będą doświadczeniami.

Targi FOOD-to-GO co roku budzą duże zainteresowanie zarówno wśród gości targowych jak i mediów, stając się tym samym jedną z najważniejszych imprez branżowych na Pomorzu. Podczas tegorocznej edycji organizatorzy zadbali o ciekawy program towarzyszący targom.

Po raz pierwszy w Polsce podczas targów zostanie poruszony problem braku w restauracjach odpowiedniego menu dla osób z nietolerancją glutenu. Przedstawicielki Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej naświetlą wagę zagadnienia, jakim jest brak w restauracjach odpowiedniego menu dla osób cierpiących na celiakię. Jako, że chorujących z roku na rok przybywa, organizatorzy targów dokładają wszelkich starań, aby uświadomić potrzebę podjęcia dyskusji na ten temat. Pomoc w tym względzie zapewni restauracja „Trio” z Gdyni – jeden z nielicznych obiektów, który może poszczycić się menu niezawierającym glutenu.

Po raz pierwszy na targach FOOD-to-GO ustanowiony zostanie REKORD W PIECZENIU KEBABA. Podczas wydarzenia zostanie zaprezentowana sztuka przygotowania tego sycącego dania połączona z degustacją.

Organizatorzy nie zapomnieli również o osobach stroniących od typowych dań typu „Take away”. Podczas III edycji targów FOOD-to-GO będzie można posmakować tradycyjnych, pomorskich smaków. Wśród nich znajdą się takie dania jak: kiszka szwedzka, pierogi lwowskie, czy znane wszystkim placki ziemniaczane. Będzie to również doskonała okazja do spotkania z przedstawicielami: Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb, Stowarzyszenia Lider Wałecki oraz Stowarzyszenia Kobiet Zgorzałego. Inicjatywa ma na celu przybliżenie walorów kuchni pomorskiej, która może efektywnie wzbogacić ofertę wielu obiektów gastronomicznych w całym kraju.

Gościem specjalnym III edycji targów FOOD-to-GO będzie Dariusz Ślusarczyk, współorganizator Mistrzostw Polski w carvingu. Za pomocą kilku zręcznych ruchów potrafi wyczarować imponujące rzeźby w owocach i warzywach. Podpowie również jak w szybki sposób przyozdobić serwowane dania.

  • Zachęcamy również do odwiedzenia Salonu Wyposażenia Ośrodków Wypoczynkowych, Pensjonatów, Kwater Prywatnych i Hoteli BALT-ROOM. Będzie to okazja do spotkania z producentami i dostawcami akcesoriów i elementów dekoracyjnych. Pomorze to nie tylko jeden z najpiękniejszych regionów w Polsce, to również jedno z największych skupisk hoteli, pensjonatów, kwater prywatnych itp. To tu co roku przyjeżdżają setki turystów, również spoza granic kraju, którzy oczekują coraz wyższego standardu usług. Dlatego też właściciele ośrodków wypoczynkowych poszukują co roku nowych, lepszych rozwiązań do swoich baz noclegowych. Czy istnieje zatem lepsze miejsce do zapoznania się z nowościami z branży? - mówią organizatorzy targów.

Targi startują o godz. 10.00. Bilety wstępu kosztuje 10 zł po uprzedniej rezerwacji miejsca. Szczegółowy plan imprezy na stronie www.easyfairs.com


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...