Rozpoczyna się III edycji Targów dla Gastronomii, Lodziarni, Pizzerii, Barów Szybkiej Obsługi i Cateringu FOOD-to-GO! Dziś i jutro w jednym z najnowocześniejszych obiektów w Polsce - Hali Amber EXPO w Gdańsku specjaliści z branży gastronomicznej wymieniać się będą doświadczeniami.
Targi FOOD-to-GO co roku budzą duże zainteresowanie zarówno wśród gości targowych jak i mediów, stając się tym samym jedną z najważniejszych imprez branżowych na Pomorzu. Podczas tegorocznej edycji organizatorzy zadbali o ciekawy program towarzyszący targom.
Po raz pierwszy w Polsce podczas targów zostanie poruszony problem braku w restauracjach odpowiedniego menu dla osób z nietolerancją glutenu. Przedstawicielki Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej naświetlą wagę zagadnienia, jakim jest brak w restauracjach odpowiedniego menu dla osób cierpiących na celiakię. Jako, że chorujących z roku na rok przybywa, organizatorzy targów dokładają wszelkich starań, aby uświadomić potrzebę podjęcia dyskusji na ten temat. Pomoc w tym względzie zapewni restauracja „Trio” z Gdyni – jeden z nielicznych obiektów, który może poszczycić się menu niezawierającym glutenu.
Po raz pierwszy na targach FOOD-to-GO ustanowiony zostanie REKORD W PIECZENIU KEBABA. Podczas wydarzenia zostanie zaprezentowana sztuka przygotowania tego sycącego dania połączona z degustacją.
Organizatorzy nie zapomnieli również o osobach stroniących od typowych dań typu „Take away”. Podczas III edycji targów FOOD-to-GO będzie można posmakować tradycyjnych, pomorskich smaków. Wśród nich znajdą się takie dania jak: kiszka szwedzka, pierogi lwowskie, czy znane wszystkim placki ziemniaczane. Będzie to również doskonała okazja do spotkania z przedstawicielami: Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb, Stowarzyszenia Lider Wałecki oraz Stowarzyszenia Kobiet Zgorzałego. Inicjatywa ma na celu przybliżenie walorów kuchni pomorskiej, która może efektywnie wzbogacić ofertę wielu obiektów gastronomicznych w całym kraju.
Gościem specjalnym III edycji targów FOOD-to-GO będzie Dariusz Ślusarczyk, współorganizator Mistrzostw Polski w carvingu. Za pomocą kilku zręcznych ruchów potrafi wyczarować imponujące rzeźby w owocach i warzywach. Podpowie również jak w szybki sposób przyozdobić serwowane dania.
Targi startują o godz. 10.00. Bilety wstępu kosztuje 10 zł po uprzedniej rezerwacji miejsca. Szczegółowy plan imprezy na stronie www.easyfairs.com