Wegetarianie dziś mają swój dzień. Ogólnopolskie święto ma zachęcić do zmiany nawyków żywieniowych oraz uświadomić zalety diety wegetariańskiej. Czy faktycznie życie bez mięsa jest dłuższe i zdrowsze?
Zdaniem wegetarian, niezdrowy tryb życia, oparty na mięsnej diecie, prowadzić może do poważnych chorób, jak nadciśnienie czy miażdżyca. Wyeliminowanie z codziennego menu wszelkich odmian mięsa oraz przy bardziej restrykcyjnych odmianach wegetarianizmu – także jaj i nabiału, pozwala zachować zdrowie i proporcjonalną sylwetkę. A zmiany diety często jest niezbędna przy różnych przewlekłych chorobach.
Zdania na temat wegetarianizmu są podzielone. Jedni uznają to za bezzasadne fanaberie, inni chętnie dołączają do grona „bezmięsnych”. Dietetycy przestrzegają jednak przed samodzielnym wymyślaniem jadłospisu wegetariańskiego. Posiłek powinien dostarczyć tyle samo składników odżywczych, a przy braku mięsa, nietrudno o niedobór żelaza. Najlepiej skontaktować się ze specjalistą, który przygotuje plan dla nowicjusza.
Szacuje się, że w Polsce jest około 2 milionów wegetarian. Liczba ta od kilku lat rośnie, jednak jak mówi Dominika Stefankiewicz można zauważyć również tendencję odwrotną - wegetarianie wracają do mięsa. Wpływ na to ma otoczenie, zmiana światopoglądu oraz... wzrost masy ciała.
Rezygnacja z mięsa to poważna decyzja, zwłaszcza w polskich realiach, gdzie w kuchni dominują kotlety i tłuszcze zwierzęce. Zdaniem Piotra Tylskiego mając wiedzę na temat szkodliwości produktów pochodzenia zwierzęcego, bez problemu pożegnamy się z takimi jedzeniem. A z okazji Dnia Wegetarian można wypróbować jeden ze sprawdzonych przepisów, np. curry ziemniaczano-kalafiorowe.
Posiekaną cebulę gotować aż będzie miękka. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę połączyć z cebulą. Następnie dodać kalafior i wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem 20 minut.