02.12.2012 10:02 0 Alek

Produkty wzmacniające odporność w porze jesienno-zimowej

W porze jesienno-zimowej najłatwiej złapać nieprzyjemne przeziębienie, grypę, czy inną chorobę. Oczywiście każdy chciałby jej uniknąć. Zaproponuję więc produkty, w których znajdziemy najwięcej witamin i soli mineralnych, niezbędnych do ochrony przed nieprzyjemnymi skutkami jesieni i zimy.

Warzywa i owoce zawierające dużą ilość witaminy C :

  • Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty (oprócz dużej ilości witaminy C, zawierają też beta karoten i wiele minerałów)
  • Kiwi
  • Sok z czarnych porzeczek, mrożone czarne porzeczki
  • Kapusta
  • Czerwona papryka (ma w sobie także żelazo, beta karoten, likopen (przeciwutleniacz)
  • Natka pietruszki (prócz witaminy C posiada mnóstwo beta karotenu).
  • Cykoria (zawiera dużo składników mineralnych (potas, magnez, mangan, miedź, żelazo, cynk, fosfor), a także beta karoten, witaminy z grupy B, witaminę C. Prócz tego w jej składzie znajdziemy m.in. inulinę, prebiotyk, który wpływa na proces tworzenia krwi)
  • Por (zawarte w nim substancje działają bakteriostatycznie. Poza tym witamina C, beta karoten, potas i fosfor)

Inne produkty wspomagające nasz odporność:

  • Brokuły (mnóstwo beta karotenu, poza tym selen, wapń, kwas foliowy (działa krwiotwórczo)).
  • Czosnek (zawiera związki bakterio- i grzybobójcze)
  • Orzechy i nasiona (zawierają cynk, witaminy z grupy B, działającą przeciwutleniająco witaminę E)
  • Ryby (bogactwo cynku, fosforu, jodu, żelaza z dodatkiem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych)
  • Kasza gryczana (witaminy z grupy B, w tym B6 wspomagająca produkcję białych ciałek krwi. Do tego magnez kojący układ krwionośny i nerwowy)
  • Jogurty i fermentowane napoje mleczne (bakterie probiotyczne korzystnie zmieniają florę bakteryjną jelit i wzmacniają odporność)
  • Miód (ma działanie bakteriostatyczne)

Z taką dietą jesteśmy w stanie zdrowo przetrwać każdą zimę : )


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...