W porze jesienno-zimowej najłatwiej złapać nieprzyjemne przeziębienie, grypę, czy inną chorobę. Oczywiście każdy chciałby jej uniknąć. Zaproponuję więc produkty, w których znajdziemy najwięcej witamin i soli mineralnych, niezbędnych do ochrony przed nieprzyjemnymi skutkami jesieni i zimy.
Warzywa i owoce zawierające dużą ilość witaminy C :
- Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty (oprócz dużej ilości witaminy C, zawierają też beta karoten i wiele minerałów)
- Kiwi
- Sok z czarnych porzeczek, mrożone czarne porzeczki
- Kapusta
- Czerwona papryka (ma w sobie także żelazo, beta karoten, likopen (przeciwutleniacz)
- Natka pietruszki (prócz witaminy C posiada mnóstwo beta karotenu).
- Cykoria (zawiera dużo składników mineralnych (potas, magnez, mangan, miedź, żelazo, cynk, fosfor), a także beta karoten, witaminy z grupy B, witaminę C. Prócz tego w jej składzie znajdziemy m.in. inulinę, prebiotyk, który wpływa na proces tworzenia krwi)
- Por (zawarte w nim substancje działają bakteriostatycznie. Poza tym witamina C, beta karoten, potas i fosfor)
Inne produkty wspomagające nasz odporność:
- Brokuły (mnóstwo beta karotenu, poza tym selen, wapń, kwas foliowy (działa krwiotwórczo)).
- Czosnek (zawiera związki bakterio- i grzybobójcze)
- Orzechy i nasiona (zawierają cynk, witaminy z grupy B, działającą przeciwutleniająco witaminę E)
- Ryby (bogactwo cynku, fosforu, jodu, żelaza z dodatkiem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych)
- Kasza gryczana (witaminy z grupy B, w tym B6 wspomagająca produkcję białych ciałek krwi. Do tego magnez kojący układ krwionośny i nerwowy)
- Jogurty i fermentowane napoje mleczne (bakterie probiotyczne korzystnie zmieniają florę bakteryjną jelit i wzmacniają odporność)
- Miód (ma działanie bakteriostatyczne)
Z taką dietą jesteśmy w stanie zdrowo przetrwać każdą zimę : )