18.10.2012 12:03 0

Gotuj z Nadmorski24: Placki z cukinii

Cukinię można podawać w przeróżnych postaciach, na surowo, pieczoną, duszoną, gotowaną czy smażoną. Można z niej przyrządzić wachlarz potraw. Od zup, przez sałatki i dania z grilla, po desery czy marynaty. Dziś pokażemy jak z cukinii, zwanej również kabaczkiem, przygotować placki z.... płatkami owsianymi i sosem.

Składniki (na 1-2 osoby):

  • 400 g cukinii,
  • 50 g mąki pszennej (a jeszcze lepiej pełnoziarnistej),
  • 50 g płatków owsianych,
  • 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę,
  • sól i pieprz,
  • zioła prowansalskie, majeranek,
  • olej do smażenia

Sos:

  • 50 g majonezu,
  • 50 g jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie świeży szczypiorek

Wykonanie:

Myję i obieram cukinię. Następnie ścieram ją na grubych oczkach tarki. Przekładam na sitko i solę. Odstawiam na 5 min, aż puści sok a potem dokładnie odcedzam. Przekładam do miski, wrzucam resztę składników. Formuję placuszki i kładę na rozgrzany olej. Obsmażam z obu stron na rumiany kolor.

Podaję z przygotowanym sosem.

Więcej przepisów na blogu Domowej Bogini


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...