14.10.2012 14:33 0

Gotuj z Nadmorski24: Puszysty i wilgotny murzynek

To ciasto potrafi upiec każdy, oczywiście wystarczy skorzystać z naszego przepisu. Wilgotny i puszysty murzynek z orzechami i polewą czekoladową z pewnością osłodzi długie, jesienne, deszczowe wieczory. Murzynek swoją wyjątkowa wilgotność zawdzięcza powidłom. Spróbujcie zresztą sami.

Składniki (ciasto):

  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody
  • olejek rumowy
  • 1 szklanka powideł
  • 80 g orzechów włoskich
  • opcjonalnie inne bakalie np. rodzynki

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę. Następnie stopniowo dodajemy olej, mleko i mąkę, miksujemy. Dodajemy kakao, sodę i powidła, miksujemy jeszcze chwilę na wolniejszych obrotach. Na końcu dodajemy orzechy i mieszamy masę łyżką.

Wylewamy do 2 keksówek o wymiarach 40x12 wyłożonych papierem. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni Celsjusza.

Składniki (polewa):

  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:

Rozpuszczamy w rondelku masło, następnie dodajemy cukier, mleko i kakao. Gotujemy ok. 5 min cały czas mieszając.

Ciasto polewamy gorącą polewą.

 

Rada: Nie odchodźcie od rondelka ani na chwilę - bardzo łatwo przypalić. Nie gotujcie także, zbyt długo, gdyż polewa bo wystygnięciu będzie twarda i szklista.

Więcej przepisów na blogu Domowej Bogini


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...