To ciasto potrafi upiec każdy, oczywiście wystarczy skorzystać z naszego przepisu. Wilgotny i puszysty murzynek z orzechami i polewą czekoladową z pewnością osłodzi długie, jesienne, deszczowe wieczory. Murzynek swoją wyjątkowa wilgotność zawdzięcza powidłom. Spróbujcie zresztą sami.
Składniki (ciasto):
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę. Następnie stopniowo dodajemy olej, mleko i mąkę, miksujemy. Dodajemy kakao, sodę i powidła, miksujemy jeszcze chwilę na wolniejszych obrotach. Na końcu dodajemy orzechy i mieszamy masę łyżką.
Wylewamy do 2 keksówek o wymiarach 40x12 wyłożonych papierem. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni Celsjusza.
Składniki (polewa):
Wykonanie:
Rozpuszczamy w rondelku masło, następnie dodajemy cukier, mleko i kakao. Gotujemy ok. 5 min cały czas mieszając.
Ciasto polewamy gorącą polewą.
Rada: Nie odchodźcie od rondelka ani na chwilę - bardzo łatwo przypalić. Nie gotujcie także, zbyt długo, gdyż polewa bo wystygnięciu będzie twarda i szklista.