27.10.2021 13:11 0 materiał partnera Materiał partnera

Z czego robi się pigwówkę? Liczą się nie tylko odpowiednie owoce!

Owoce, z których powstaje słodka nalewka

Pigwówka nie jest tak popularną nalewką, jak chociażby wiśniówka czy śliwowica, jednakże również zdecydowanie zasługuje na uwagę, a przede wszystkim, spróbowanie i przekonanie się na własnej skórze! Niewielu jest dobrze zaznajomionych z tą gatunkową wódką, jeśli więc jesteś jedną z takich osób, warto skorzystać z okazji i poszerzyć swoją wiedzę. Jak wytwarza się ten trunek, czym jest pigwa i pigwowiec?

Czym właściwie jest pigwówka?

Jest to wódka gatunkowa, nazywać można ją także nalewką – słodki trunek, który można zakupić wyprodukowany przez profesjonalistów, ale również z powodzeniem zrobić samemu. Powstaje przy użyciu owoców pigwy lub pigwowca i przeważnie charakteryzuje się mocą w przedziale od 40 do 45% zawartości alkoholu.

Wytwarza się ją w drodze procesu maceracji, czyli zalania owoców alkoholem i odstawienia na określony czas. Dobra pigwówka jest słodka i odznacza się wysoką pijalnością, dlatego będzie świetną alternatywą dla osób, którym nie smakuje czysta wódka lub nie jest fanem mocnych trunków w ogólności.

Pigwówka z pigwowca czy pigwy?

Owoce pigwowca japońskiego

Te dwie nazwy nie są terminami, które stosuje się zamiennie – oznaczają one dwie różne rośliny, jednak każda z nich może dać nam owoce, z których później będziemy w stanie otrzymać tę przyjemną nalewkę. Pigwowiec japoński to roślina uprawiana w Polsce.

Może być stosowana jako krzew ozdobny o czerwonych kwiatach lub uprawiana w celach kulinarnych, do których wykorzystać można jej owoce. Są twarde i bardzo kwaśne, przez co nie nadają się do spożycia, jednak świetnie nadają się jako podstawa przetworów takich jak pigwówka, dżemy czy galaretki.

Pigwa to roślina wieloletnia – krzew o różowych kwiatach oraz żółtych owocach, przypominających trochę jabłka, których smak jest cierpki, ale za to niezwykle aromatyczny.

Spirytus spirytusowi nierówny...

Do wyprodukowania tej nalewki potrzebujemy spirytusu, a czasem także wódki, z którą będzie można zmieszać napój, który powstanie w procesie maceracji owoców.

Warto zwrócić uwagę na to, jak baza wpływa na smak napoju. Pigwówka na spirytusie ziemniaczanym będzie trochę inna niż taka na klasycznym, zbożowym, ponieważ ten wytworzony z ziemniaków charakteryzuje się wyróżniającym się profilem smakowym. Jest on trochę bardziej ziemisty i kremowy oraz odpowiada także za znaczne zwiększenie pijalności wytwarzanej na jej bazie pigwówki – opowiada ekspert sklepu Krest.

Można więc zauważyć, że nie tylko odpowiednie owoce czy umiejętności gorzelnicze są istotne i determinują późniejszy smak trunku. Niezwykle ważny jest spirytus, którego użyjemy do procesu przygotowania nalewki.

Pigwówka z dodatkami

Alkohol ten, szczególnie kiedy wytwarzamy go sami w domu, możemy modyfikować wedle naszego uznania i eksperymentować ze składnikami, które dodamy nadprogramowo. Dla przykładu świetnym pomysłem może być pigwówka z miodem, który jeszcze bardziej złagodzi alkoholowy posmak i sprawi, że będzie piło się ją jeszcze przyjemniej.

Jeśli dodamy do niej także odrobinę cynamonu, możemy otrzymać bardzo ciekawy i rozgrzewający napój, mile widziany szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza nalewka będzie przywodzić nam na myśl świąteczny nastrój.

Czasami można natrafić na tak specyficzne nalewki, jak pigwówka z pestkami – owoce zarówno pigwy, jak i pigwowca są bogate w nasiona, które można wykorzystać, chociażby do celów estetycznych naszego alkoholu.


Czytaj również: