15.08.2018 10:00 0 Mat. red. Artykuł sponsorowany

Domowe obiady w nowoczesnej odsłonie: oryginalne dodatki do tradycyjnych dań

Mat. pras.

Obiady domowe – to nie dla Ciebie? Lubisz eksperymentować w kuchni i ciągle odkrywać nowe smaki? Wcale nie oznacza to jednak, że musisz rezygnować z tradycyjnej kuchni. Czasem wystarczy delikatna zmiana klasycznych przepisów, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Chcesz rozsmakować się w klasyce z twistem? Oto kilka inspiracji, które pozwolą Ci spojrzeć na domową kuchnię na nowo.

Kotlety schabowe, placki ziemniaczane, gołąbki… nuda? Niekoniecznie. Zobacz, jak w prosty sposób zmienić te przepisy i zachwycić się zupełnie nową jakością. Pamiętaj – dań w stylu, który przedstawimy za chwilę, z łatwością skosztujesz, decydując się na jedzenie z dostawą. Gdynia, Warszawa czy Katowice – wystarczy krótki rzut okiem na menu lokali gastronomicznych, aby się o tym przekonać. Jeśli jednak wolisz eksperymentować samodzielnie, oto kilka pomysłów.

Kotlet schabowy z… panierką migdałową

Jeśli schabowy, to ten moczony w mleku z cebulą, usmażony z kością, w panierce z mąki i bułki tartej? Zwolenników takiego rozwiązania nie brakuje. Ale Ty możesz przełamać klasykę. Samo mięso przygotuj jak na „normalnego” schabowego – rozbijając je i soląc oraz pieprząc. Ale panierka? Rozbełtaj jajko, a na talerzu do panierowania przygotuj zmielone płatki migdałowe. Nadadzą wieprzowinie „orzechowego” posmaku – zwłaszcza jeśli podasz kotlety w towarzystwie puree z rukoli. Zdrowo i nietuzinkowo!

Gołąbki w wersji wege

Jeśli gołąbki, to tylko z mięsem? To tylko jedna z możliwych opcji. Liście kapusty możesz nadziać zupełnie innym farszem – takim, który sprawi, że po danie będą mogli sięgnąć nawet weganie (a „mięsożercy” również nie będą narzekać). Nadziej kapustę włoską farszem z czerwonej soczewicy, borowików, szalotki i czosnku z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych śliwek. Choć to połączenie może Ci się wydawać kuriozalne, zachwyci od pierwszego kęsa. A co z sosem pomidorowym? Przełam jego klasyczny smak, dodając do niego seler naciowy oraz… łyżeczkę musztardy francuskiej. Będzie ekscytująco.

Placki ziemniaczane, a może…

No dobrze, możesz przygotować klasyczne placki ziemniaczane. Ich nie sposób nie kochać, czyż nie? Ale gdy zamawiasz jedzenie z dostawą w Gdyni czy Warszawie, często możesz napotkać w menu różne wariacje na ich temat. Chcesz spróbować czegoś nowego? Dodaj do tartych ziemniaków czerwoną cebulę, zamień standardową mąkę na pełnoziarnistą, dodaj jajka, a całość przypraw świeżą kolendrą oraz drobno posiekają papryką chilli. Żeby było jeszcze bardziej egzotycznie – zaserwuj takie placki z sosem tzatziki i wędzonym na zimno łososiem. Twoja rodzina pokocha tę kombinację.

Kapusta kiszona nie tylko w bigosie

Jeśli kapusta kiszona, to bigos? Jak najbardziej tak. Ale to nie jedyna opcja, która przed Tobą stoi. Co powiesz na tartę z tym zdrowym warzywem? Ciasto, żeby było zdrowsze, przygotuj z pełnoziarnistej mąki, a farsz, który wypełni formę, wykonaj z: kapusty kiszonej, cebuli, marchewki, pieczarek i… odrobiny suszonych daktyli. Całość przesmaż, przypraw kminkiem goździkami, zielem laurowym, solem, pieprzem i odrobiną cukru, a następnie dodaj białko jajka i zapiekaj. Efekt Cię zachwyci.

Jak widzisz, klasyczne, domowe obiady mogą nabrać rumieńców. Wystarczą drobne lub… bardziej rewolucyjne zmiany, aby cieszyć się tradycyjną kuchnią na nowo. Smacznego!


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...