22.07.2018 19:33 2 Natalia

W Nadolu po raz 17. promowano kaszubską tradycję

Źródło :TTM

W niedzielę (22 lipca), w Nadolu odbył się Festyn Folklorystyczny- Krancbal. Uczestnicy wyrabiali masło, pracowali przy kamiennych żarnach i kole garncarskim.

Po raz 17. w Muzeum Ziemi odbył się Nadolski Festyn Folklorystyczny – Krancbal. Skansen Zagroda Gburska i Rybacka w Nadolu nad Jeziorem Żarnowieckim tłumnie wypełnił się uczestnikami zainteresowanymi kaszubską kulturą.

Festyn był wypełniony muzyką i anegdotami w języku kaszubskim. Najciekawszym elementem imprezy była obecność licznych rzemieślników, którzy prezentowali dawno zapomniane zawody oraz od których można było zakupić ręcznie wykonane pamiątki.

Źródło :TTM Źródło :TTM Źródło :TTM Źródło :TTM Źródło :TTM Źródło :TTM Źródło :TTM Źródło :TTM
Więcej zdjęć w naszej fotogalerii

Nie brakowało pachnącego, świeżo wypiekanego chleba, miodu, ciasta czy wędlin. Rzemieślnicy chętnie tłumaczyli jak wygląda produkcja naturalnej żywności. Uczestnicy uczyli się jak dawniej wyrabiano masło oraz pracowali przy kamiennych żarnach czy kole garncarskim.

W programie festynu znalazły się między innymi występy muzyczne i kabaretowe oraz jarmark folklorystyczny.

Pogoda sprzyjała korzystaniu z atrakcji dostępnych w przystani w Nadolu. Pojawili się tam amatorzy wędkarstwa oraz Ci co chcieli skorzystać z wypożyczalnia łodzi wędkarskich, rowerów wodnych i kajaków.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...